Boos

Regelmatig word ik aangesproken met de vraag: waar kom je vandaan? In mooi Egyptisch antwoord ik dat ik uit Nederland kom. Vaak vriendelijke reacties. Als het een handelaar betreft die mij parfum of papyrus wil verkopen, dan heeft hij steevast een broer in Bergen op Zoom. Daar schijnen veel Egyptische broers te werken.

Vandaag op de roltrap omhoog uit de metro weer die vraag van een man die naast mij stond en mij onvrolijk aankeek. Mijn antwoord was weer; Min Hollanda. Wist ik dat zeker? Ja, dat weet ik zeker, ik kom uit Nederland. Niet uit Amerika? Nee, niet uit Amerika. Hij liet me weten dat hij, en alle Egyptenaren, een hekel hadden aan alle Amerikanen. In de halve minuut die mij restte had ik geen tijd voor een diepe discussie, ik hem me beperkt met de opmerking dat hij geen hekel aan alle Amerikanen moest hebben alleen omdat hij het met de buitenlandse politiek van de VS niet eens was. Ja, dat kon wel wezen, vond hij, maar Amerikanen hadden overal veel mensen gedood. Irak, Palestina, Afghanistan… Boos liep hij door.

Ik bofte maar dat ik Nederlandse was. Wat als ik uit de VS was gekomen?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s