Oum Kalthoum

Soms is het een voordeel dat iets dicht is wat je open dacht. Vandaag wilde ik Menial Paleis bezoeken, op Roda, maar dat wordt gerestaureerd. Nu u er toch niet bent is dat ook wel handig natuurlijk. Het zorgde er ook voor dat ik vroeger bij mijn volgende bestemming was dan gedacht en dus net op tijd. In het Oum Kalthoum Museum zongen jonge studenten en amateurs liederen van deze lieveling van het Egyptische publiek. Ze is al 35 jaar dood, maar haar muziek leeft duidelijk voort. Met veel talent en gevoel werden een paar van haar hits gebracht. Zeer dramatische muziek en een nummer duurt al gauw een minuut of tien, en de ster had zelfs stukken die rustig drie kwartier door gingen. Haar publiek werd tot tranen geroerd en ze was populair haar hele leven lang, en dus ver daarna. Het museum is klein, met wat jurken, persoonlijke zaken als agenda’s, onderscheidingen en veel foto’s van de ster met de groten der aarde of gewoon met haar publiek. Maar die muziek, live gezongen, dat was het cadeautje vandaag, Een jonge vrouw, afgestudeerd arts, maar zangeres uit passie, zong een lied en zelfs als kon ik het meeste niet verstaan, de essentie, het gevoel, werd heel goed duidelijk gemaakt. En dan was dit nog niet eens de ster zelf. Eens kijken of er nog wat op I tunes te vinden is.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s