Leger

Het is bekend dat het leger een grote rol speelt in de Egyptische samenleving. Groter dan de normale rol van een leger: het beschermen van het vaderland en ervoor zorgen dat er vrij handel kan worden gedreven bijvoorbeeld. Hoe groot die rol is, wordt heel zichtbaar als je hier wat rondrijdt, zoals ik vanmorgen. Steeds als ik bij een groot goed onderhouden gebouw of ommuurd complex vroeg wie of wat daar huisde was het antwoord: het leger. Niet alleen kazernes en woongebouwen, maar hele Academies. Voor ingenieurs, voor taalonderwijs en voor medici zelfs. Dat kan natuurijk meestal ook in algemene opleidingen, maar hier heeft men alles zelf. Daar blijft het niet bij. Tijdens een stuk van minder dan twee kilometer zag ik drie hotels, ook van het leger. Kun je gewoon overnachten als je hier bent, tegen een redelijke vergoeding uiteraard. Een ervan droeg de passende naam Triumph. Een grote werkgever dus hier: een half miljoen landmacht personeel, anderhalf miljoen politieagenten; marine en luchtmacht zijn veel kleiner, maar ik maak me sterk dat ze altijd nog veel groter zijn dan onze hele krijgsmacht bij elkaar.

Op de terugreis viel mij op dat op en boven die gebouwen de Egyptische vlag waaide met een aanpassing, twee gekruiste zwaarden, als ik het goed zag. Mijn chauffeur viel het ineens ook op en vroeg het nog eens na bij een vriend, per mobieltje. Inderdaad, ze hebben zelfs hun eigen vlag.

Op de foto de mening in graffiti verwoord door sommige revolutionairen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s