Vrouwen

Vanochtend op bezoek bij een organisatie voor vrouwenrechten. In het zuiden van de stad, dus ruim een uur in de auto. Gelukkig dat “de broer van” zo vriendelijk is een halve dag van zijn werktijd aan mij te besteden, anders zou het nog lastig worden daar te komen. Een kleine groep gemotiveerde mensen, mannen en vrouwen is al zo’n vijftien jaar bezig om de positie van vrouwen te verbeteren. Nu zijn ze zeer alert op het schrijven van de grondwet en de kieswet, om er voor te waken dat vrouwen weer naar de achtergrond geschoven worden. Dat risico bestaat. Sommigen denken dat het nu niet de tijd is voor vrouwenrechten, dat dat maar even moet wachten tot de belangrijkere zaken geregeld zijn. Geen sprake van natuurlijk, wie een nieuw en goed systeem wil opzetten, kan niet voorbij gaan aan de helft van de samenleving. Dus een kieswet die stelt dat de President een minimaal 2de generatie Egyptenaar moet zijn van het mannelijk geslacht en bovendien boven de 40, mist een flink potentieel en gaat voorbij aan een van de belangrijkste zaken in elke revolutie of verandering: inclusiviteit. Iedereen doet mee, of het wordt nooit wat. De vrouwen en mannen in deze organisatie zitten er bovenop, en doen goed werk, gericht op het hele land.

Mooi om te zien, en fijn om mee te kunnen delen uit hun poel van kennis.

Op de foto de Constitutional Court, vlakbij waar ik was. Teruggrijpend op oude traditie moet hier toch vorm worden geven aan een nieuwe toekomst.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s