Vrouwen

Vanochtend op bezoek bij een organisatie voor vrouwenrechten. In het zuiden van de stad, dus ruim een uur in de auto. Gelukkig dat “de broer van” zo vriendelijk is een halve dag van zijn werktijd aan mij te besteden, anders zou het nog lastig worden daar te komen. Een kleine groep gemotiveerde mensen, mannen en vrouwen is al zo’n vijftien jaar bezig om de positie van vrouwen te verbeteren. Nu zijn ze zeer alert op het schrijven van de grondwet en de kieswet, om er voor te waken dat vrouwen weer naar de achtergrond geschoven worden. Dat risico bestaat. Sommigen denken dat het nu niet de tijd is voor vrouwenrechten, dat dat maar even moet wachten tot de belangrijkere zaken geregeld zijn. Geen sprake van natuurlijk, wie een nieuw en goed systeem wil opzetten, kan niet voorbij gaan aan de helft van de samenleving. Dus een kieswet die stelt dat de President een minimaal 2de generatie Egyptenaar moet zijn van het mannelijk geslacht en bovendien boven de 40, mist een flink potentieel en gaat voorbij aan een van de belangrijkste zaken in elke revolutie of verandering: inclusiviteit. Iedereen doet mee, of het wordt nooit wat. De vrouwen en mannen in deze organisatie zitten er bovenop, en doen goed werk, gericht op het hele land.

Mooi om te zien, en fijn om mee te kunnen delen uit hun poel van kennis.

Op de foto de Constitutional Court, vlakbij waar ik was. Teruggrijpend op oude traditie moet hier toch vorm worden geven aan een nieuwe toekomst.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s