Werk

Afhankelijk van de tijd van de dag kom ik veel scholieren op straat tegen, herkenbaar aan hun uniformen. Rugzakje op de rug, als bij ons. De kleinere met Sponge Bob of Hello Kitty of een lokale animatiefiguur. De ouderen met een coole Eastpack of iets dat er erg op lijkt. Wie dat ziet kan makkelijk vergeten dat nog lang niet alle jongeren hier volledig onderwijs volgen. In Cairo zal het meevallen, daarbuiten is het toch minder. Maar zelfs met een goede schoolopleiding ben je er nog niet. Buiten de scholieren zie ik ook groepjes jongemannen rondhangen, meestal rond een auto, liefst ergens op een hoek. Vrolijk staan ze bij elkaar en kletsen en lachen. Maar ze horen daar natuurlijk niet te staan, ze horen aan hert werk te zijn. Dat zouden ze graag willen, dat zouden ze ook erg goed kunnen, als ze tenminste een baan konden vinden. De werkloosheid onder jongeren is hier gigantisch, en de helft van de bevolking is hier onder de dertig. Ook her gaat veel potentieel verloren. Ten einde raad zochten velen in het verleden een baan in het buitenland, vaak ver onder hun vermogen.

Laten we hopen dat de kreet hierboven, te zien op allerlei reclameborden, door alle betrokkenen gerealiseerd wordt. Zodat een opleiding ook voert naar werk en dus werken voor jezelf en de toekomst van je land.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s