Vrijwilliger

We zijn goed in vrijwilligerswerk in Nederland, oplettend lezertje. Ook in mijn stad zijn er veel die iets voor een ander overhebben. Ze zitten in besturen van de sportclub, helpen bij schoolreisjes, zijn voorleesmoeder, schenken koffie in het bejaardenhuis of helpen bij de bingo. Maar ook hier in Egypte, in Cairo, trof ik vrijwilligers. Ze houden zich bezig met voorzieningen die bij ons van staatswege verstrekt worden. Zaken waar wij ons belastinggeld aan spenderen, zoals voorzieningen voor gehandicapten. Het staat onder druk, maar het is er allemaal wel. Hier is dat stukken minder en is men veel meer aangewezen op hulp van anderen. Gelukkig is die er soms ook. Men is zich hier, als middenklasser, zeer bewust van de mensen die stukken minder af zijn, en doet van alles om te helpen. Vanavond een gesprek met een zo’n grassroots vereniging. Om te kunnen werken op dit gebied moeten ze toestemming hebben van de regering, en die kwam op 24 januari afgelopen jaar. Zelf noemen ze dat een wonder, een dag later en het was voorlopig niet gebeurd. Nu zijn ze aan het werk. Ze dachten dat de vrijwillige bijdragen van mensen minder zou worden, vanwege de troebelen, minder dan waar ze op gerekend hadden. Dat is niet zo, die bijdragen bleven op peil. Ze werken door het hele land, beginnen kleine bedrijfjes voor mensen, proberen te helpen met huisvesting, openen centra voor moeders en kinderen. Als het meezit mag ik een keer mee. Want, zo zeggen ze, je weet het pas echt als je het met eigen ogen ziet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s