Kippenvel

Het is hier in Cairo nog dik 30 graden, oplettend lezertje. Toch had ik vanochtend kippenvel. Op tijd opgestaan vanmorgen na een slaaparme nacht. Oordopjes laten liggen in Amsterdam en het verkeer gaat de hele nacht door. Vanmorgen om 4.20 de oproep tot gebed. Couleur Locale genoeg. Halverwege de ochtend mijn appartementje uit en de straat op, zoeken naar een geldautomaat en de metro ingang. Toen ik zoekend rondkeek op een kruispunt, stopte er een auto en de chauffeur vroeg me of hij kon helpen. Hij wees me de weg en heette me welkom, en dat is de rest van de dag zo gebleven. Het metrostation in het centrum, Saddat, herkend van de tv-beelden tijdens de revolutie, hier hielden de revolutionairen de pro-Moebarak vechters gevangen. Op Tahrir plein was een kleine demo, er kwam nog een nieuwe groep mensen bij. en daar kreeg ik dus dat kippenvel. Historische grond, een bekende plek en men riep nog dezelfde leuzen ook. Overal vlaggen, petjes, cameraploegen, groepen mensen met borden met daarop hun eisen. Soms maakt het plaatje erbij duidelijk wat ze willen, soms is er het commentaar van een omstander om je te helpen. Een man met een bord en een doek voor zijn mond maakt ook zonder tekst duidelijk wat hij voelt. En iedereen verwelkomde mij, vroeg waar ik vandaan kwam en was blij als ik een foto maakte van hun actie. Vrouwen met vlaggen van hun groep en vrouwen die voor de camera hun verhaal doen, of een krant omhoog houden met foto’s van hun naasten.

Daarna nog wat rondgelopen in de buurt en langs de Nijl om halverwege de middag mijn flatje weer op te zoeken, na nog wat boodschappen te hebben gedaan in de Super buurtsuper waar ze alles en dan nog wat verkopen. Vanavond een eerste werkafspraak met een hier al aanwezige Nederlander. Heen en weer met de metro, ik weet nu de weg.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s