Rot

Unknown De gebeurtenissen van de afgelopen weken maken duidelijk discussies los. Politiek was al belangrijk, maar met alle demonstraties in de regio voert het de boventoon. Daarmee komen ook de herinneringen. Vergeleken met Saddam is Mubarak een heer, vinden ze hier. Stel je voor dat iemand uit het leger tegen Mubarak had gezegd dat hij beter af kon treden, hij zou het niet hebben overleefd, is hier de overtuiging. S vertelde het verhaal van een van zijn vrienden. Evenals hij teruggekomen uit Koeweit, na de inval. Ze waren dan weliswaar het land uitgegooid, maar ze hadden geld. De vriend begon een wisselkantoor, een branche van een bedrijf uit Jordanië. Dollars wisselen was lucratief, maar Saddam had het verboden. Nu slaapt je verrader niet, dus op een goede (of slechte) dag was er een inval. De familie werd op gepakt twee broers werden veroordeeld, de ene ter dood, de andere levenslang. Gelukkig was de betrokken familie van de juiste tribe, een die zeer nauw verwant was aan die van Saddam. Er werd wat gebeld en navraag gedaan en men kon langskomen bij een tussenfiguur, met een blanco cheque, de dochter van Saddam kwam langs en vroeg wat men voor haar bemiddeling over had. Het bedrag had vele nullen in een tijd dat de dinar hoog stond. Maar dan had je ook waar voor je geld: de ter dood veroordeelde kwam er af met tien jaar, en de levenslang veroordeelde werd onschuldig verklaard.

De afloop was goed, maar S vond wel: het kon toch niet deugen als de president er voor zorgde dat je opgepakt werd, en dat zijn dochter daar dan geld aan verdiende.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s