Het verhaal van A

Radar_17 Na zo’n acht maanden hier gewerkt te hebben, oplettend lezertje, vond ik dat ik het er op kon wagen. Ik vroeg A of hij in het leger had gezeten. Natuurlijk, was zijn antwoord, er was dienstplicht. In 89 kwam hij in dienst, gelukkig na de oorlog Iran/Irak, maar ruim op tijd om de invasie van Kuweit en de oorlog daarna mee te maken. Hij was radaroperator en zat bij een luchtafweer bataljon. De radar stelde hen in staat de Amerikanen zien aan te komen, en het maakte dat ze soms in staat waren vliegtuigen uit de lucht te halen. Voor zijn ogen zag hij twee F15’s geraakt worden, op zodanige wijze dat de piloten geen kans hadden. Succesvol, in zijn ogen van die tijd. Ook prachtig die moderne techniek waar hij toen mee kon werken, hij had er van genoten. Maar heftig omdat hij ook zijn eigen kameraden aan gort geschoten heeft zien worden. Zoals zo velen die dagen. Na de inval in Koeiwet tekende Saddam een verdrag met Iran. Toen, zeiden A en H, vielen de schellen van de ogen: “Als we nu een verdrag hebben, waarom hebben we dan acht jaar lang zo hard gevochten, zonder overwinning of verandering van grenzen, waar was deze oorlog dan goed voor. Het beeld van Saddam kantelde toen voor H an A. Kan zijn dat u dit nergens tegenkomt, het de officiële geschiedschrijving niet haalt. Maar zo zien H en A het en zij waren er bij, hier in het zwaarbevochten zuiden van Irak 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s