Gras (eigen foto's)

PC300014 Ik liet hier al eens foto’s van ons grasveldje zien, oplettend lezertje, dat ooit door iemand bedacht was en met veel moeite en kosten is aangelegd. Daarna poogden we nog meer gras te laten groeien. Het zaad sloeg niet aan, er werden ergens polletjes vandaan gehaald en geplant. Ook dat gras staat er niet bijster bij en verspreidt zich nauwelijks, maar de klaver die er tussen staat doet het prima. Dat wordt dus in het voorjaar veel klaverbloemetjes voor de bijen en vlinders.

Maar nu laat ons eerste grasveld het afweten. De hele zomer is er water gegeven bij het leven, maar toch ligt het er nu treurig bij. Alsof het aan het afsterven is. Je kunt je het nauwelijks voorstellen van gras, maar het gebeurt hier. Waarschijnlijk te maken met saliniteit, waterstand en nog zo wat. De oplossing wordt nu gezocht in het graven van gaten. De bedoeling is dan het gras water te geven en de troep van tussen de graswortels weg te spoelen. Dat gebeurt ook inderdaad, je ziet de zwarte resten langzaam het putje insijpelen. Volgens A zijn dat de afgestorven wortelresten. Mij viel op dat er in zo’n gatwand geen worm te bekennen valt, en dat zou het wel eens kunnen zijn: geen wormen, geen woelen, geen zuurstof, dat is niet best voor de grond. Volgens A waren die wormen doodgegaan door het afsterven. We zullen zien. Als degene die dit grasveld bedacht heeft binnenkort langskomt en die putjes ziet, zal hij daar niet vrolijk van worden. Deze compound wordt aan het eind van dit project weer overgedragen aan de Provincie, die er al een oogje op had. Met een beetje geluk is het gras dan groen.

PC300027

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s