Tolerant

IN07_VSS_ASSANGE_304080f Regelmatig vraagt men mij, oplettend lezertje, of ik het wel red, zo tussen al die Moslims. Moet ik een hoofddoekje, word ik wel geaccepteerd als niet Moslim, word ik wel geaccepteerd als vrouw? Wie dit log regelmatig leest, weet dat ik mij wel enigszins aanpas (geen blote armen) maar niet heel veel, dat ik zeg wat ik denk, hier en daar, en dat ik volledig geaccepteerd word. Het feit dat het gevraagd wordt, geeft aan dat men twijfelt aan die acceptatie, aan tolerantie. Want ja, Moslims, waren dat niet die intolerante terroristen uit het oosten? Nee, dat zijn het niet. Ik twitterde al eens: we gaan steeds meer op landen als Irak lijken. Een regering samenstellen duurt erg lang, de partijen zijn versplinterd, om maar eens wat te noemen. Tolerant? Dat zijn we al lang niet meer als u het mij vraagt. Deze week stemt de Tweede Kamer onder andere over een verbod op ritueel slachten. Het boerkaverbod wordt serieus voorgesteld. Voor een inburgeringscursus gezakte vluchtelingen willen we uitzetten (ja wel, dat willen we echt, wie te dom is of te oud heeft kennelijk geen recht op bescherming). 

In Irak durft niet altijd iedereen vrijuit zijn mening te geven, al gaat het beter. Ook daar kunnen wij nu niet meer bogen dat wij het vrije westen zijn. Assange, de oprichter van Wikileaks, is gearresteerd in Groot-Brittanie, op een aanklacht van verkrachting in Zweden. Voor je bij interpol gezocht wordt, moet er echt wel iets gebeuren, een verkrachting valt daar zelden onder. Hoe je ook mag denken over de wijze waarop Assange ons nu begraaft onder de documenten: hem willen arresteren of op tv oproepen om hem door de staat te laten ombrengen, zoals in de VS gebeurt, heeft weinig met het vrije woord te maken. Vrijheid is mooi, moet de gedachte zijn, maar alleen als het ons uitkomt. Wikileaks brengt levens in gevaar, is het argument. Een oorlog brengt ook levens in gevaar, maar dan telt het niet.

Ik houd het scherp in de gaten en zal me hier en op Twitter laten horen als het fout dreigt te gaan. Doet u dat ook maar. Dan houden we het vrije westen misschien echt vrij.

Een gedachte over “Tolerant

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s