Veiligheid (eigen foto)

PB230007 Afgelopen week kregen onze lokale medewerkers een training. Wij worden zeer bewaakt, en als er moeilijkheden zijn worden we zo snel als kan in veiligheid gebracht. Maar onze medewerkers wonen buiten, en in de duistere tijden van de insurgence zijn ze meermalen bedreigd. Onze CSO sprak ze daarom toe om uit te leggen wat ze konden doen om hun persoonlijke veiligheid te vergroten. Zoals: kijk om je heen en als zaken afwijken van de normale alledaagsheid, dan is er misschien iets om van weg te lopen. Ook legde hij uit hoe een autobom in elkaar zit. Een knijper en een vislijntje, een Tupperware doos en een magneet. Dan heb je de verpakking. Hij vertelde niet wat er dan in zat, maar als Ier en PSD-er weet hij wel wat die vulling kan zijn. Er was een tijd dat wij op Ierland voeren. Een lading kunstmest was genoeg om geënterd te worden door de Britse marine. Met rubberbootjes kwamen ze aan boord, bivakmutsen op, van die geweren met gaten om de loop en dan het hele schip doorzoeken. Alles waar de douane normaal gesproken naar zocht zochten zij niet, maar verder zochten ze overal. En dat alles dus om een lading kunstmest, een ingredient voor bommen. Wat er verder in moet, ik heb geen idée, maar het internet weet vast raad.

Onze Ierse CSO sprak ook nog over goede terroristen en slechte terroristen en haalde spreekwoorden uit de Tweede Wereldoorlog aan. De vertalers hadden grote problemen hem bij te benen en op een gegeven moment gaven ze het op. Na afloop vroegen ze mij of ik hem wel verstond en waarom zij dat dan niet konden. Ik heb ze getroost met te zeggen dat ik hem niet altijd verstond maar dat hij vandaag niet al te Iers sprak en dat het dus wel ging.

Na dat praatje veiligheidsbewustwording en de uitleg van hoe en wanneer er gevacueerd werd en wat je voor die tijd moet doen, de uitleg van een drukverband. Een kleine demo doet het altijd goed, toerniquetje erbij en klaar. Tot iemand vroeg wat er dan moest gebeuren als iemand een gebroken been zou hebben na een aanval. Het antwoord van onze CSO: we nemen alleen de levensbedreigende verwondingen, de rest komt later: on the bleeding side of lifex85 en : on the broken limbs side of lifex85

Ik weet niet of hij, buiten het drukverband, de mensen veel verteld heeft wat ze niet al wisten. Na afloop zei hij me dat hij niemand ongerust wilde maken, dat was de opdracht die hij van hogerhand had gekregen. Dat hoefde en dat kon ook niet meer. Ongerust is iedereen al en ze weten beter dan wij wat de gevaren zijn. 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s