Geluiden

6a01348066a16a970c01348066ba92970c-800wi Al eerder schreef ik over de geluiden op kantoor, in Sights and Sounds of Basrah. Iedere plek heeft zijn eigen geluid. U zult ongetwijfeld al aan het geluid herkennen, ook al zou u niets zien en ruiken, of u op kantoor zit, of thuis, of bij uw grootouders. Zo ook hier natuurlijk, waar de geluiden voor een deel gelijk, maar voor een deel ook geheel afwijkend zijn van wat ik in Nederland gewend ben. Allereerst natuurlijk het alles overheersende geluid van de generator, die we hier in ons woongebouw en in het kantoor en overal horen. De laatste tijd iets minder omdat we overdag voor een groot deel nu walstroom hebben, dat scheelt in de herrie. Dan uiteraard die airco’s die nu ook een stuk rustiger zijn geworden. Op mijn kamer staat hij nu al een week of zo permanent af. Je realiseert je pas hoeveel geluid er op kantoor is, ook zonder collega’s, als je ’s avonds alles afsluit. Fannen af, printers uit, airco uit:  weldadige stilte. Ook in ons woongebouw klinkt het anders dan gemiddeld thuis. De wanden, vloeren en plafonds zijn steen en stucco, alles galmt hier dus nogal. Lekker als je loopt te zingen en je loopt de gang op, dan klinkt het gelijk beter. De muren zijn uitstekend geluidwerend, maar de deuren zijn van waaibomenhout, dus ook met dichte deuren hoor je hier van alles. Nu heb ik er een hekel aan om met de deur dicht te zitten, dus als een van de weinigen hier staat hij een groot deel van de avond open. Ook het raam staat nu open, dus geluid van twee kanten. Ik noteer het even voor u: de generator door het raam, de roep van een vogel, vaak de spurwinged plover, maar deze kan ik niet thuisbrengen. Zojuist een schot, misschien vuurwerk. Zolang het er eentje is kijkt niemand daar van op. Vaak de honden noord van de compound, vooral ’s nachts. Een vliegtuig komt dichterbij, blijkt nu hij over komt toch een helikopter te zijn. Die vliegen nu veel in verband met de veiligheid, Black Hawks. Op de gang pratende mannen die binnen komen, het slaan van de hordeur. Twee deuren verderop skype geluiden, een dochtertje en haar moeder in druk gesprek met pappa aan deze kant. Een collega draait het slot om van zijn voordeur (we hebben alleen maar een voordeur natuurlijk). Vaak geluiden van de televisie of muziek. De kok die soms oefent op zijn orgeltje. Allemaal geluiden die vertrouwd zijn. Van de week schrok ik mij een hardverknettering toen ik dacht dat ik iets dichtbij hoorde ontploffen, nog half in slaap. Het was gelukkig de overbuurman, die vroeg wakker is voor wachtinspectie, en die per ongeluk zijn helm liet vallen op de tegelvoer. Dat realiseer je je dan ook nog terwijl je ligt na te denken wat het kan zijn, dat zo een klein plofje maakt. Maar van de week hoorde ik ook een geluid dat ik hierbinnen nog niet eerder hoorde, en waar ik even over na moest denken. Na twee dagen had ik hem: mijn nieuwe buurman M, een Deense PSD-er, was bezig  zijn wapen schoon te maken en weer in elkaar te zetten. Het klikken en schuiven van grendelen en ontgrendelen van een geweer of pistool. Allemaal alledaagse geluiden hier op deze compound in dit land.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s