De Aanval (eigen foto)

Kerada, amman hq eind mei 2010 015 Het dreigt wat routine te worden, oplettend lezertje. Donderdag of vrijdag avond, je zit net een filmpje te kijken, lawaai op de gang, klop op de deur, helm vest, grabbag, saferoom. Huwelijk, vals alarm. Daar leek het vanavond weer op. Lawaai op de gang, het verzoek alles aan te trekken en even later onder bewaking naar de saferoom. Een van ons kwam wat later, die lag al diep in slaap. Maar dit keer geen huwelijk. Iemand had een granaat gegooid over de muur ergens in de outer outer compound. Sommigen hadden ook een explosie gehoord, ik zelf helemaal niet. We zaten, we wachtten. De doghandler, die ook bij ons zat, werd gevraagd een rondje te doen om te kijken of er niet nog ergens iets lag. Dat was niet het geval, dus we mochten weer terug naar onze kamers. Inmiddels was de film waar ik naar zat te kijken afgelopen, geen idee of hij goed of kwaad afliep. Ik bedacht dat het handig zou zijn kaarten bij me te hebben voor een volgende gelegenheid, je gaat je snel vervelen op zo'n tuinstoeltje in een vrij kale ruimte. Gelijk maar gedaan en de volgende film begon. Omdat het vrijdag is en de film Liam Neeson als hoofdrolspeler had, maar gaan kijken. Hij was nog niet begonnen of ik hoorde geweervuur aan de andere kant van mijn muur, waar onze gewapende buren zitten. Althans zo klonk het mij. Dan hoef je niet te wachten tot ze kloppen, deur open, alles weer op en aan en wachten. Inderdaad, of ik maar weer snel mee wilde komen naar de saferoom. Nu was het wat langer onduidelijk wat er precies gebeurd was. Maar een aantal personen had met handwapens geschoten op de wachten bij de poort, een schoot er terug. Niemand gewond van onze kant, van de andere kant weten we niet. Inmiddels was bij het eerste alarm iedereen al gewaarschuwd, dus we hadden snel ondersteuning van leger en speciale politie. Ook de Amerikanen waren gewaarschuwd, maar gezien de lokale inzet konden zij niet veel meer toevoegen. Ze hebben ook een of ander slim dingetje waarmee ze vanuit de lucht kunnen bekijken wat er loos is. We werden gebeld vanuit het hoofdkwartier en door onze RTL, die met nog een collega niet op de basis was. Ik was zeer blij de kaarten bij me te hebben, want erg veel moppen kent niemand hier. Een ijsbox die in de saferoom staat deed dienst als tafeltje, eerst een spelletje spades, nog nooit eerder gespeeld. Daarna maakten we ons op voor een rondje 21-en. Net toen het leuk begon te worden was alles weer veilig en mochten we terug. We hadden bijna anderhalf uur gezeten, dus dan wil je zo'n vest wel uit en helm wel af. Wat opviel was dat nu meer collega's spullen bij zich hadden, waar ik tot nu toe de enige was met een grabbag. Al doende leert men. De film is nog niet afgelopen en nadert het einde, dus die ga ik nu maar even afzien. Als er niets tussen komt tenminste.

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s