Schuitje varen

Vroeger (ik heb het hier nu over lang geleden) zat ik in de scheepvaart. Ja oplettend lezertje, dat was nog eens wat anders dan in de woestijn in Irak. Voor wie het echt interesseert, details vind je hier.

Scheepvaart is simpel, de gedachte is goederen van A naar B te brengen zonder dat ze beschadigd raken of jijzelf verloren raakt (dat laatste was voor vroege reders iets minder relevant) en liefst zo snel mogelijk. Een boeiend bedrijf en je komt nog eens ergens. Wel hard werken, langde dagen, veel van huis (anders kom je natuurlijk ook nergens) en roeien met de riemen die je hebt. Dat is één manier van varen. Een andere manier is varen voor je plezier, met een bootje het water op en de wind door je haren. Of met een bootje langs de kant met een glas in de hand, ook een optie. Kan met een roeibootje, wil je meetellen in de Grachtengordel dan bij voorkeur met een blauwe sloep met gestreepte kussens. Maar als geld echt gen rol speelt doe je een jachtje.

Basra-breeze-saddam-husseins-yacht-for-sale-1 Zo ook de heer S, voormalig president alhier. Hij wilde ook wel eens het water op, Irak ligt immers aan zee. Dus liet hij iets bouwen in het buitenland, Denemarken kon zo’n klusje wel aan.Timing is alles zeggen we hier, dus de opdracht werd verstrekt in 1979, een jaar voor de inval van Irak in Iran. Die oorlog heeft honderden miljarden gekost, voor beide landen, en op die grote berg geld hoef je dat beetje voor een jachtje niet te bezuinigen. Het werd een fors bootje, ruim tachtig meter (dat haalden wij niet), gouden kranen en een geheime gang die leidde naar een kleine onderzeeboot voor als het mis ging. Het was nog wel geen oorlog toen de opdracht werd versterkt, maar een goed leider is op alles voorbereid. Toen het af was in 1981, dat bootje inclusief het theater, werd het toch te link het hier ergens op de Shat al Arab neer te leggen. Dus werd het bij de buren in Jeddah gestald, en daar heeft het de oorlog overleefd. Of de heer S er veel op heeft verbleven weet ik niet, maar het was een imposant gebeuren, die Ocean Breeze. Dit weekend deed hij Basrah weer aan. Heringericht en teruggehaald, net als zoveel goederen van de heer S en zijn familie die na 2003 geconfisqueerd werden door de staat. De minister van Transport mocht hem thuisvaren. Hij heet nu Basrah Breeze. Geen idee wat ze er mee gaan doen, maar hij is nu van het volk. Of zoiets.

Basra-breeze-saddam-husseins-yacht-for-sale-2

Een gedachte over “Schuitje varen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s