Het verhaal van D.

Afstudeerhoed.thumbnail Maar even een wat vrolijker verhaal oplettend lezertje. Vandaag kwam D. een handje geven. D. was het slachtoffer van de bureaucratie waar ik u over verhaalde. Met doorzettingsvermogen is het hem gelukt net op tijd de benodigde papieren bij elkaar te krijgen. Zondag vertrekt hij. Ben je zenuwachtig? Ja, hij was wel zenuwachtig. Met D. had ik forse discussies over de positie van de vrouw en of ze wel of niet gelijkwaardig waren in Irak. Hij riep van wel, ik riep dat dat alleen papier was. Maar vandaag moest hij toegeven dat zelfs op papier niet alles geregeld was. Zijn vrouw heeft dezelfde juridische opleiding als hij, en zou ook wel willen promoveren in Engeland. Maar om in aanmerking te komen voor een beurs verlangt de regering van haar een onderpand, zodat ze dat kunnen innemen, mocht ze niet terugkeren. D. weet al precies wat hij onder andere wil onderzoeken als hij daar in Wales op een universiteit zit. Wat veroorzaakte het verschil in ontwikkeling tussen landen als het zijne en landen als het mijne? Ik heb hem niet alleen veel plezier gewenst in zijn nieuwe omgeving, waar hij het voorlopig zonder zijn gezin moet stellen, ik heb hem een open geest gewenst. Duizenden Irakezen kiezen voor het buitenland, soms met als begin een studie. Vaak zijn de verlokkingen van ons luxe en vrije westen zo sterk dat ze (voorlopig) niet meer terugkeren naar Irak. Ik kan het ze nauwelijks kwalijk nemen, al betekent het een ernstige aderlating voor Irak. Maar van D. verwacht ik dat hij terugkomt. Hij wil nog ergens heen met Irak, met een beetje geluk gaat hij zijn doelen halen. Dan horen we nog van hem.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s