De burger betrekken

Lohuizenlaan-inspraak

De burger betrekken bij je beleid, altijd lastig. Weproberen het van alle kanten, verzinnen allerlei middelen. De Raad de Wijk in,Koken met Burgers, Gast van de Raad, leuke kleinschalige initiatieven in DenHelder. Hoorzittingen, inspraakavonden, houtskoolschets bijeenkomsten, heidagenmet burgers over toekomstvisies. Het blijft lastig, en zelden wordt het eenecht succes. Wat er ook aan publicaties over uit mag komen, vaak is het niet meer dan een pilot, een poging,iets in wording. Hier in Irak zijn we er ook erg mee bezig Maar wel wat basaler.Hier is die burger zelden echt die individuele burger. Hier zijn we al blij alsde vertegenwoordigers van de “civil society” toegang tot de politiek hebben.Wij proberen daarin voor te lichten. Houden workshops en bijeenkomsten tussenPC members (statenleden zeg maar) en die vertegenwoordigers van de samenleving.Wat blijkt: PC leden kennen die mensen niet en omgekeerd. Er zijn geen bordjesop de kamers van de PC dus vind maar eens iemand. Als je binnen kunt komen dan,vaak word je tegengehouden bij de ingang. Notulen, besluiten van vergaderingen:het staat in de bylaw, maar soms krijgen zelfs PC leden ze niet, omdat het debetrokken ambtenaar niet behaagt. Nog veel te winnen en volop laaghangend fruithier. Maar we maken voortgang: PC leden die zich gefnuikt voelen openen eeneigen website, toegang wordt geregeld, bijeenkomsten tussen vertegenwoordigersen PC leden worden gepland. Nu zijn we bezig diezelfde burger te betrekken bijde regelgeving. Kleine stapjes, maar we bewegen de goede kant op. Nu nog een leukecoalitie en het wordt hier nog eens net zo democratisch als in Nederland,oplettend lezertje.

Een gedachte over “De burger betrekken

  1. Ondernemen is eigenlijk een vak met heel veel overeenkomsten met het (gemeentelijk) bestuur.

    Naar mate je de werkvloer (bewoners) meer inspraak of inzicht geeft, merk je dat dit positief werkt. Minder gemopper, minder tot geen klachten, stuk inspraak waar mogelijk, maar vooral het gevoel van mede verantwoordelijk maakt dat er een team ontstaat!

    Met een team, in welke vorm van aansturing dan ook, maak je het onhaalbare bereikbaar en het meest wenselijke wordt realiseerbaar!

    Stukje korte lijnen en inzichtelijke en vlotte procedures (zowel in bedrijf als gemeentelijk), wordt het zelfs feestelijk!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s