NRC

"De voormalige politiekleider van de VVD, Joris Voorhoeve, heeft na 35 jaar zijn lidmaatschap van departij opgezegd. De reactie in de VVD was er overwegend een van zwijgzaamheiden onverschilligheid. Partijleider Mark Rutte noemde het jammer, maar zei ook datdeze scheiding er al een tijd zat aan te komen. En dat was het dan.
Voorhoeve was TweedeKamerlid voor de VVD, lijsttrekker, fractieleider, minister van Defensie. Hijgaf leiding aan de Teldersstichting, het wetenschappelijk bureau van de VVD.
Rutte heeft gelijk metzijn constatering dat Voorhoeves afscheid van de VVD niet verrassend is. Vorigjaar bleek hij, uit onvrede over de standpunten over het buitenlands beleid vanzijn partij, ook lid te zijn geworden van D66.
Niettemin is de stiltedie in de partij tot nu toe is gevolgd als reactie op zijn vertrek pijnlijk. Ensymptomatisch voor het vrijwel ontbreken van debat over de reden van Voorhoeveswrevel: de voorgenomen samenwerking met de PVV. Met een partij die bewustdiscrimineert en er opvattingen over minderheden, vrijheid van drukpers envrijheid van godsdienst op nahoudt, die liberalen een gruwel moeten zijn.
Tenminste, de liberaaldie de Beginselverklaring van de VVD onderschrijft. De partij x84beschouwt deindividuele vrijheid, zowel in geestelijk als in materieel opzicht, als hethoogste goed. Ieder mens heeft recht op vrijheid van meningsuiting en opeerbiediging van de persoonlijke levenssfeer, integriteit van het eigen lichaamen zelfbeschikking”. Aldus opgetekend door Mark Rutte, 28 augustus 2008.
Het verkiezingsprogramma Orde op zaken voegde daar dit jaar aantoe: x84De VVD staat voor een samenleving waarin iedereen meedoet – ongeachtgeloof, ras of afkomst. De VVD sluit niemand uit. Bij de VVD staat niet je afkomstmaar je toekomst centraal. Niet je geloof maar je gedrag. Niet de groep maarhet individu.”
Dat zijn principiëleopvattingen, maar de betekenis ervan wordt een stuk geringer als ze voor hetdagelijks handelen in de politiek geen consequenties blijken te hebben. Degretigheid waarmee de VVD de onderhandelingen over het sluiten van een pact metde PVV heeft voortgezet, duidt niet op enige twijfel daarover. Terwijl beidepartijen weliswaar de V van vrijheid in hun naam dragen, maar, althans intheorie, stevig van opvatting verschillen over de reikwijdte daarvan.
De schaarsheid aandissidentie in de VVD doet doods aan. Oud-minister Winsemius fronst weleens dewenkbrauwen, voormalig Tweede Kamervoorzitter Weisglas protesteert hetduidelijkst en, jawel, er is een raadslid in Rheden, Bas Geerdink, boosopgestapt wegens het verbond met de PVV.
Maar verder? DezePrinsjesdag is hoogstwaarschijnlijk voorlopig de laatste met een premier vanCDA-huize als leider van een kabinet. Hoewel zij in het verleden enkele kerenmeer zetels verwierf bij Tweede Kamerverkiezingen, is de VVD dit jaar voor heteerst in de geschiedenis de grootste van Nederland. Terecht zoekt de partij demacht. Maar te hopen is dat die macht haar niet verblindt."Beter dan deze redactionele bijdrage uit de NRC had ik het niet kunnen zeggen. Rustig in de VVD? We zullen zien waar het eindigt. Laat het gezegd zijn: ik ben tegen samenwerking met de PVV en zal van binnen uit waakhond van de liberale vrijheden blijven zolang ik dat nog verantwoord vindt.


3 gedachten over “NRC

  1. Gelukkig, dat jij nog kunt grommen vanuit Irak.Het is, geloof ik toch iets van alle tijden, Xenofobie, angst voor vreemdelingen. Dat je er last van hebt is nog tot daar aan toe, maar het probleem is dat deze fobie niet onderkent wordt zoals andere fobieën.

    groetjes Irma

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s