Hemd

Images Het zijn wat rommelige dagen, oplettend lezertje, en dus wellicht ook wat rommelige logs. De overschakeling naar een Mac heeft ook vervelende bijwerkingen want uitgerekend vandaag is er "een dingetje" met Safari. Dus de oude laptop kan nog niet buiten dienst. Er gebeurt erg veel, te veel om te loggen. Ik beperk me dus tot een ervaring die een verbinding legt tussen Basra en Den Helder. 

Gistermiddag zat ik bij het reisbureau, nog even een wijziging aanbrengen in de reisplannen. Zoals in zoveel (semi) openbare ruimtes hangt daar een groot beeldscherm, vaak zie je daar filmpjes van verre oorden, die je zo zou willen bezoeken. Maar af en toe zijn er ook nieuwsbulletins (alles zonder geluid), en toen ik opkeek was er zo'n bulletin. Met bekende, of herkenbare beelden: uitgebrande auto's, vernietigde lichamen, mannen in hetzelfde uniform als onze buren in Basrah. Het zou toch niet? Jawel, het zou. Een spoor van aanslagen door heel Irak, met weer vele tientallen doden en honderden gewonden. Thuis meer info gezocht en gevonden, en met opluchting geconstateerd dat er in Basrah (nog) geen doden waren. Dat is een vreemde opluchting. Zo snel gaat dus het principe van het hemd dat nader is dan de rok. Want het maakt natuurlijk eigenlijk niet uit of die dode valt in Najaf of in Bagdad of in Basra. Maar we kunnen niet het leed van de hele wereld op onze nek nemen, dus schermen we ons af voor dat wat verder van ons af staat. Bij rampen kijken we of er niemand van onze familie, onze stad, onze nationaliteit bij is. Is dat allemaal niet het geval, dan raakt het ons minder. Zelfbescherming.

Mijn opluchting duidt er op dat in de afgelopen drie maanden Basra heen beetje "mijn Basrah" is geworden. Daar wonen nu vrienden, collega's.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s