Hoop

1216287257VM536T Afgelopen week kreeg ik een gewetensvraag van een van onze zeer slimme medewerkers, een jonge kerel die volgende maand met een beurs naar Engeland gaat. Wat zou ik doen, als ik in Irak woonde, en geconfronteerd zou worden met hun regering? Wat moeten ze doen om hun regering zover te krijgen dat ze eens gaan regeren, in plaats van een gevecht om de macht te houden en het volk in de kou (of hier: de hitte) te laten staan? Hoever moeten ze gaan om echt verbeteringen te krijgen in dit land? Zou ik hier blijven? Denk er maar eens over na oplettend lezertje. Het is de vraag die te vergelijken is met die we onszelf in Nederland allemaal wel een gesteld hebben (hoop ik): wat zou ik hebben gedaan in Nederland 40-45? Niets, overleven en wachten tot het overgaat? Heulen met de bezetter? In verzet gaan en mensen verbergen met gevaar voor eigen leven? We willen graag denken dat we die laatste keuze zouden hebben gemaakt. Maar doen we het ook als het zo ver is? Deze mannen kennen collega’s die inderdaad tegen politici vertelden wat ze dachten, en ik heb het dan over ná 2003. En voor velen van hen is dat fataal geworden, ze zijn omgebracht. Doe je het dan toch? Ik heb ze eerlijk geantwoord dat ik hoopte dat als ik in Irak zou zijn geboren de kans groot zou zijn geweest dat ik of dood, of in het buitenland had gezeten voor 2003. Maar weten doen we het pas als we er voor staan. Ik heb ze ook verteld dat een regering of parlement die door het volk is gekozen ook alleen door eigen bevolking weer naar huis moet worden gestuurd. Hoe meer mensen zich er mee bemoeien, hoe erger het wordt. En ik zie de wanhoop. Ze willen iets doen, ze weten wat er moet gebeuren, en als ze de macht hadden van de religieuze leiders die ze overigens zo trouw mogelijk volgen, dan zouden ze inderdaad de mensen zeggen dat ze moeten duwen en trekken aan dat onverzettelijk machtsblok dat de vooruitgang hindert.

Maar die macht hebben ze niet, nog nietx85

4 gedachten over “Hoop

  1. Zaaien is altijd goed, en er zijn mensen die het via kunst proberen. Maar ja, doe maar eens iets aan musea, als de airco het niet doet. Er was een goed artikel op de NYTimes site over die kwestie, misschien staat het er nog op. Maar inderdaad: altijd blijven proberen.

    Like

  2. Het is iets dat wij graag geloven, dat als we er zelf voor staan dat we dan flink zijn en durven te vechten. Maar ik heb mezelf die vraag ook wel eens gesteld of ik mensen had durven te verbergen in de tweede wereldoorlog. Dus denken en doen zit nog een hele wereld… en ik betwijfel van mezelf of ik dat nou echt wel gedurfd zou hebben in die wereld van angst.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s