Na de plof

Images Behalve voor de directe slachtoffers en hun familie gaat het leven na de plof door. Gevraagd naar de daders zeggen de collega’s dat het of Al Qaeda, of Iran, of een combi is. Het is niet gericht tegen een bepaalde stroming, de meeste inwoners zijn hier Sjiieten, maar op zo’n markt loopt van alles. Gewoon ordinaire terreur dus. De autoriteiten geven nu toe dat er in ieder geval een bom was. Verder wordt er driftig gezocht. Huiszoekingen waarbij men van deur tot deur gaat en vraagt of er ook onbekenden in de wijk gesignaleerd zijn. Ik zou morgen voor een nog missende ID kaart naar de COB gaan, maar ik heb niets gehoord over vertrektijden. Ik vermoed dus dat het niet doorgaat, met als reden dat iedere keer rijden er een te veel is op het ogenblik, en we hebben nogal wat bewogen rond het weekend in verband met terugkerende collega’s. Er moeten er nog een paar komen, dus ze zullen zoeken naar een combi hoop ik.

Ondertussen gaan de voorbereidingen voor de Ramadan door. Mailtjes over ingekorte werkdagen, zonder lunchpauze, daar heb je nu immers niets aan. In de hal van ons gebouw hangt een mooie kalender die precies aangeeft wanneer wat plaatsvindt per dag, op de minuut. Dus de eerste dag begint de vasten om 3.37 uur. Om 3.47 het eerste gebed, dan nog een tijd ergens rond half twaalf voor het middag gebed. Om kwart voor zeven mag er dan weer gegeten en gedronken worden. Dus 15 uur van de dag zonder eten en drinken. Ga er maar aan staan in deze hitte. Of ik ook weet wat de bedoeling is van zo’n maandje afzien? Nu, ik heb eens horen verluiden dat het onder andere is om beter te kunnen overleven in de woestijn, wie daar zuinig doet met water heeft de meeste kansen. Ja, dat kan, maar het is toch vooral om solidair te zijn met de armen en de ziel te reinigen. Of ik ook een dagje meedoe? Natuurlijk, een dagje moet lukken. Dus oplettend lezertje, dat wordt woensdag de wekker zetten om half vier, want er moet wel wat gegeten en gedronken worden voor die tijd. Ik heb wel eens een dagje niet mogen eten en drinken voor een narcose, maar toen was het lang zo heet niet. Eens kijken of dit me ook lukt. Want solidair zijn, daar is niets mis mee.

2 thoughts on “Na de plof

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s