Hijab?

BQcDAAAAAwoDanBnAAAABC5vdXQKFnFqdk1QdURnM1JHY00tS2EyRWNBZmcAAAACaWQKAXgAAAAEc2l6ZQ De mooist ervaringen hier zijn de gesprekken met de lokale collega’s, ik schreef het hier geloof ik al eerder. Daarbij is ieder onderwerp mogelijk, ze zijn wat dat betreft niet voorzichtig. Het is altijd goed door te vragen hoe het echt zit, met hun leven, hun geloof, hun relaties, hun vrouwen. Doen zij immers ook zonder enige terughoudendheid, zonder brutaal te worden. Iedere discussie vinden ze ook "very interesting" en heeft vaak een vervolg. De hoofddoekjes kwamen uiteraard langs, ze weten dat Frankrijk iets verboden heeft, was dat de hijab of de niqab. Zelf maken ze daar een duidelijk verschil tussen. Hijab vinden ze prima, de meesten zijn gelovig, maar de Niqab vinden ze te veel van het goede, zo kun je toch helemaal niet zien wie er op die foto staat? Is die mooi, zeg je, hoe weet je dat dan, wie heeft haar gezien voor ze de Niqab aan nam? Is ze het eigenlijk wel of is het toch die andere, kom hoe heet ze ook al weer…. Hoe zit dat nu met nonnen als we de hoofddoek gaan verbieden? Ik hoorde zelfs dat er een Saoedische zanger is (verblijft buiten zijn land dat wel) die een hit heeft met een lied waarin hij zich af vraagt waarom zijn vriendin haar mooie gezicht voor hem verbergt. Dat vinden ze hier erg grappig. Nogal wat zijn er in Koeweit opgegroeid, waar de familie verbleef toen het voor hen in Irak minder veilig was. Veel moderner dan hier, vinden ze zelf. En kan ik me voorstellen hoe dat was voor een jongetje van 15 op het strand met al die Amerikaanse vrouwen in bikini, terwijl hij zoiets nog nooit had gezien? Ja, dat waren leuke tijden. Maar toch, hijab moet kunnen. En, zegt N terecht: het gaat niet om die hoofddoek, er zijn vrouwen met zo’n doek die niet deugen, en er zijn zonder doek die wel deugen, dus het zegt niks. Maar zijn vrouw draagt er wel een en dat zal ook wel zo blijven voorlopig. Het zijn golven die over dit land slaan. Van religie, geweld, democratie, geweld, bevrijding, geweld, religie. Welke golf komt er hierna, die van de verlichting en bevrijding, of die van de onderstroom die je de diepte weer intrekt? We weten het niet, we kunnen alleen maar proberen het democratisch proces te accommoderen, zo goed en zo kwaad als het kan. Het beste er maar van hopen, het zal goed komen, Insh Allah. En wat goed is mag iedereen zelf invullen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s