Les

Ts Voor ik naar Irak ging had ik twee dagen les in Standaard Arabisch. Dat spreekt bijna niemand, buiten SA en zo, maar dat is de taal die door de meesten begrepen wordt, naast het Egyptisch. Iraaks is weer anders, maar goed. In die twee dagen leerde ik de letters lezen en schrijven, en maakte ik een begin met de uitspraak. Dan kun je weliswaar een tekst lezen, je weet alleen niet wat er staat. Laat staan dat je een gesprek kunt volgen. Er moet dus geleerd worden. Leek simpel, elke dag een uurtje. Het is er nog weinig van gekomen helaas, want de tijd vliegt. Nu zijn wij niet de enigen met een taalprobleem. De voertaal in dit project is Engels, of liever gezegd: Amerikaans. Dat is voor velen niet de moedertaal, zelfs niet voor de expats, zoals ik. Omdat het leuk is als je elkaar kunt verstaan en het ook geen kwaad kan voor onze locale medewerkers als zij hun talenkennis vergroten, zijn er taallessen begonnen. Bijna iedereen doet mee, er zijn verschillende klassen. Dus van schoonmaker tot dokter, ze zitten braaf in de klas een paar uur per week om hun taalvaardigheid te verbeteren. En het grappige is: we leren allemaal het zelfde. Of ik het nu in het Arabisch of zij in het Engels doen, we leren over de vader en de moeder, en dan volgt het werk. Ik ben nu zover dat ik plaatjes van de stad voorgeschoteld krijg met een heleboel tekst over wat waar staat en hoe het er uit ziet. Het is veel, oplettend lezertje, en ik ben er niet met één keertje lezen. Het is herhalen, herhalen, herhalen en stampen. En datzelfde proces doet zich nu voor bij onze medewerkers.  Ik “Soera al Medina”, zij “a picture of the town”. Grappig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s