Veiligheid

Kerada, amman hq eind mei 2010 015 Bij de melding dat ik naar Irak zou gaan, maakten een hoop mensen zich gelijk zorgen over mijn veiligheid. Nu wil ik het niet bagatelliseren, er gebeurt hier nog van alles en het gaat regelmatig fout, zeker nu de coalitie nog niet gevormd is er en er dus weer politiek uitgevochten wordt via bomaanslagen. Maar ze doen er hier werkelijk alles aan om er voor te zorgen dat ons niets gebeurt. Dat heeft als nadeel dat je geen kant op kunt. Je bent in beveiligde zones, transport van de ene veilige plek naar de ander gebeurt alleen onder zware begeleiding. Elke trip wordt je gebrieft over wat te doen in geval van contact (newspeak voor een aanslag geweervuur of andere narigheid). Het enige doel is: ons zo snel mogelijk uit de risicozone te krijgen, hoe dan ook. In de hotels en werkruimten waar we verblijven zijn veilige ruimtes, we hebben allemaal een PPE (helm, vest) en in die veilige ruimtes zijn er een paar extra. Overal staan wachttorens die steeds bemand zijn, de honden ruiken of er geen explosieven onder de inkomende auto’s zitten, overal liggen zandzakken en hangen camouflagenetten en men verwacht van ons veilig gedrag. Dus geen sigaretje roken op je balkon en de gordijnen zeker ’s nachts dicht houden. Zestig procent van het budget hier gaat op aan beveiliging, dus kosten noch moeiten worden gespaard. Ik heb me dan ook zelden zo veilig gevoeld als hier. Zelfs zo ver dat ik merkte dat ik mijn hotelkamer ’s nacht vergat af te sluiten, en geloof me, dat is me nooit eerder in Kerada, amman hq eind mei 2010 008
een enkel hotel gebeurd. Toch maar weer afgesloten, met sleutel in het slot voor het geval er iets in brand schiet. Ja, die cursus was nets voor niets. Merk dat hier bijna niets afgesloten wordt. De kantoren staan dag en nacht open.  Dus, oplettend lezertje, mocht u zich zorgen hebben gemaakt over mijn veiligheid: gaat u maar rustig slapen, dat doe ik hier ook.

 

 

Een gedachte over “Veiligheid

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s