NBU 88, County roads

IMG_1826

Ik heb vanochtend een uitstekend plan met bijbehorende route. Eindpunt Trinidad. State Park als ze plek hebben. Ik ben nu in Trinidad, dus dat is gelukt. De uitgestippelde route echter gaat na anderhalf uur de mist in.

Dat komt zo: Vanuit Salida rijd ik nog even door het historische centrum. Daar wordt altijd veel ruchtbaarheid aan gegeven, en ze doen uiteraard prima werk, leuke winketjes ook hier en daar, maar niet dat ik denk: daar moet je geweest zijn. Waar ik wel geweest wil zijn is de scenic byway, kort ten oosten van de Sangre de Christo Mountains. En met recht. Ik geniet al vanaf het eerste moment. Lekker rustig, lekker bergweggetje en prachtig uitzicht. Links de hoge heuvels, recht de besneeuwde joekels Dan naar beneden, met mooie valleien, prachtig vee, schitterende ranches af en toe: een plaatje, en dan ook nog met zon en mooie witte slagroomwolken. Je gaat er diep van ademhalen, van zo’n landschap. En als je uitstapt ruikt het naar bloemen.

Dan, als ik een heuvel over rijd, vallen plotseling de bergen naar buiten. Voor mij ligt de wereld als een schaal open.  Adembenemend, wat een weidsheid.

Ik zie al van ver de cliffen liggen, twee kleine plaatsjes, het een ontstaan door de zilver rush hier, silvercliff dus, en het andere kwam er toen de trein hier halthield, Westcliffe. Daar maar eens een kopje thee, lijkt me. Ik loop naar binnen bij de eerste de beste uitspanning die koffie en taart belooft. Wat een verrassing. The Valley Mercantile zit er nog niet zo lang, de vrouw des huizes bakt en verzint alles, de man springt bij in het weekend naast zijn gewone baan. Ze kwamen hierheen vanuit North Carolina, verliefd op dit landschap van zuid-oost Colorado. Een tentje waar je overal hoge ogen mee zou gooien, lekkere thee (!), versgebakken appeltasjes vandaag, het menu voor de lunch wappert mee met de fantasie van de gastvrouw. Een vriendelijke sfeer. Heen, als u in de buurt bent. Of naar een van de vele andere tentjes, want daaraan geen gebrek in dit 500 inwoners grote plaatsje.

Bij het doorbladeren van de lokale gids zie ik dat het vandaag de laatste dag van de fair is, en dat stond nog op mijn lijstje, een fair. Dus daarheen, na wat leuke galeries en winkeltjes. Het valt me op dat iedereen die ik spreek hier is komen wonen en die winkeltjes of galeries erbij doet. Met 500 inwoners en een kort seizoen, is het geen vetpot, het is een bijbaan. Maar het maakt het dorp we levendig.

Als ik aankom bij de fair blijkt dat ze met de livestock auctions bezig zijn. Zoals je dat wel ziet op TV met zo’n ratelende veilingmeester en onduidelijke gebaren.

Door mijn buren te vragen kom ik erachter hoe het zit. Deze fair is georganiseerd door 4H, een jongerenorganisatie in vooral de rurale gebieden. Ze organiseren activiteiten en de Fairs in hun stadjes en dorpen, leren zo van alles dat goed staat op hun CV en een groot deel koopt in het najaar jongvee. Een gesneden stiertje, varken of geit. Die gaan ze dan op mesten en verzorgen. Tijdens de fair worden ze gekeurd, misschien bekroond, en dan bij opbod verkocht. Voor een prijs die vijf keer hoger ligt dan bij de slager, het is elkaar iets gunnen om de way of life in stand te houden. Het echtpaar naast me heeft een flink bedrijf met vele ranches en aanverwante bedrijven, ze kopen flink wat beesten, vooral van jongelui die ze kennen.  En als hij bekroond is, dan weet je wat je krijgt. Dat vlees wordt dan verdeeld onder de werknemers.

Als dank krijgen de kopers een cadeaumand met eventueel een foto van de bekroning. De winnaars krijgen een riem, en de eerste plaatsen mogen door naar een grotere Fair, met duizenden beesten. Als ze die grotere fair winnen, dan worden die beesten echt voor vele duizenden dollars verkocht. De stemming is vrolijk, er wordt bij een goede kiloprijs geapplaudisseerd, men jut elkaar op. De oud-leraar van de landbouwschool heeft er een handje van de stemming te maken en mensen aan te manen hoger te bieden. Veel hoeden, veel laarzen. Ik ben zeer waarschijnlijk de enige buitenlander.

Na anderhalf uur genieten door naar het gratis concert in het parkje, iets verderop. Een man, een gitaar, een harmonica en enkele tientallen bezoekers onder partytenten op hun klapstoeltjes in het gras. Ik moet helaas weg, anders kom ik nooit meer terug in Houston, maar het is ook hier genoeglijk. Ik kijk nog even bij de makelaars in de etalage, een cabin met bergzicht is best te doen.

Ik doe nog een stukje scenic route, maar besluit dan het tweede deel van mijn ritje in te korten, vanwege de tijd en vooral het dreigende weer. Door de bergen, na een pas van bijna 8000 voet, rol ik via luie heuvels naar beneden. Aan de zuidelijke horizon de intimiderende Spanish Peaks als wachters. De rest van de bergen wordt opgevreten door de regenbuien. Weinig dramatischer dan een door de namiddagzon beschenen droog geel landschap met daarachter die paarsblauwe donderwolken. Af en toe een vulkaankegel, af en toe een richel die doet denken aan de ruggengraat van een dinosaurus. Weids, kleurrijk, boeiend.

Dan haal ik die buien in, met de bijbehorende windstoten en wordt het oppassen geblazen. Ik stel mijn plan bij. Met regen naar het state park levert weinig extra op, onder de natte bomen aan een meer waar je niet gaat zwemmen. Ik zie de Walmart en steek af, en ben weer niet de eerste of de enige. Deze dag, met zoveel contacten, zoveel authentieke sfeer, is voor mij de eindmarkering van de echte reis. Wat rest zijn de dagen kilometers vreten om op tijd in Houston te zijn.

Maar verdorie, wat een dag weer!

2 gedachten over “NBU 88, County roads

  1. Heerlijk He van een geiten keuring naar een paardenkeuring , dat was op Terschelling jaren gelden. Granberry boerderij , kaasmakerij, de echte boeren markten. Alleen maar kijken.
    De meeuwen schreeuwen hier op het dak, die hebben nog energie

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s