Lopen

Vandaag mijn makkelijkste schoenen aangetrokken en uren gelopen. Druk op straat met de Eid in aantocht. Hier en daar ook mensen met kleine bossen hooi voor het schaap thuis.

In de Medina wat aankopen gedaan en op de terugweg een afslag gemist. Daardoor in de vis en vlees soek uitgekomen: vissen in soorten maten en kleuren, op het ijs hier en daar een rode peper of gele citroen voor het effect. Echte octopussen en reuzengarnalen. Ook al is het crisis en hebben mensen minder geld, gegeten moet er toch worden. Een karretje rijdt voorbij met koeienpoten en -staarten. Er staat ergens een bak met geitenkoppen. Hier weten de kinderen nog waar het vlees vandaan komt: van die schapen die nu te koop staan op de markt. Steeds als ik hier loop vraag ik me af hoe al deze mensen het redden. Er is zo veel aanbod, zo veel van het zelfde. Wie gaat dit allemaal afnemen? De straat voor de toeristen is nu helemaal rustig, weinig omzet in knuffelkamelen en minidrums. Nu het najaar is aangekomen ook overal verkopers van wierook in soorten. Twee, drie naast elkaar op straat, komfoortje erbij zodat je kunt ruiken of het je geur is, alles puur natuur. Op de terugweg weer geen taxi kunnen vinden. Het systeem is hier dermate chaotisch dat het niet uitmaakt hoe lang je staat te wachten, wie het eerst zijn hand op steekt heeft de schaarse lege taxi.

Terwijl we staan te wachten een wolkbreuk en de auto’s verdwijnen als sneeuw voor de zon en iedere voetganger staat ergens onder een boom of onder een paraplu. Ik sta onder mijn aankoop en besluit  het hele stuk dan maar terug te lopen. Laatste halfuur op karakter. De mannen die op straat paraplu’s verkopen hebben duidelijk omzet nu. En als bonus zie ik op de terugweg wat dat grote gebouw is met al dat scheermesdraad en die bewaking eromheen. De bewaakte radiostudio verderop herkende ik op de heenweg, maar de synagoge had ik de eerste keer gemist. De koepel gloeit in de ondergaande zon, hoog boven het prikkeldraad.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s