Oorlog

U weet natuurlijk net als ik, oplettend lezertje, dat er heel wat gevochten is in Noord Afrika. De geallieerden vielen vanuit het zuiden Europa aan om de bevrijding voor te bereiden van die kant. Zelf had ik  El Alamein voor ogen, waar ik vorig jaar langsreed. Maar ook in Tunesië is gevochten, nadat Marokko en Algerije meevielen. In Marokko was weinig tegenstand, in Algerije telden de Vichy Fransen hun knopen en verschoten nog een keer van kleur. In Tunesië waren geen  As troepen bij de inval, maar en dag later kwamen ze er in allerlei alsnog. Van eind 42 tot midden 43 is er gevochten in Tunesië, met de nodige verliezen aan beide kanten. Er liggen hier dan ook overal oorlogsbegraafplaatsen. We zouden zelfs Rommels hoofdkwartier in het zuiden gaan bezoeken, wat vanwege de onzekere situatie uitgesteld is. Ik reed al een aantal van die plaatsen voorbij, die keurig worden aangegeven met blauwe bordjes: War Cemetery. Vanmiddag sloeg ik af toen ik weer zo’n bordje zag, en raakte op een hobbelige landweg. Heuvel op, heuvel af, bocht om en daar lagen ze. Met uitzicht op het stuwmeer dat er toen nog niet was. Bewaakt door de toren van de kerk die verdween toen het dorp onder water raakte. 243 Britse soldaten en 8 Indiërs, een beetje apart. Keurige heg eromheen, keurig aangeharkt grind. Struiken hier en daar en olijfbomen. Een centraal gedenkteken, zoals je die ook in Engelse dorpjes treft. Een kruis met een zwaard in gele kalksteen. De geluiden van een schaapskudde dichtbij de ondergaande zon die alles in een warme gouden gloed zet. Een vlucht hoppen en andere kleine vogels. Op de achtergrond het geluid van de snelweg. Verder rust. Ze liggen daar goed, al die jongens die bijna 70 jaar geleden ver van huis omkwamen. Zodat mensen als u en ik kunnen reizen waarheen ze maar willen. Het minste wat je kunt doen is eens langs gaan als je in de buurt bent.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s