Huisvuil

In een blogje tijdens mijn eerste bezoek hier schreef ik al over het huisvuilprobleem. Dat neemt flinke vormen aan, hoorde ik toen. Ik zag het bewijs ook op het platte land: rondzwervend plastic kilometers in de omtrek van plaatsen waar hat afval wordt samengebracht.

Ik merk  ook zelf hoe het niet loopt. Voorheen was het zo dat mensen dagelijks hun huisvuil in zakken en zakjes voor de deur zetten, en het werd ook dagelijks opgehaald op een min of meer vaste tijd. Containers zijn er niet, maar hier en daar hebben mensen die zelf voor de deur gezet, met een flinke ketting eraan;  dat voorkomt dat katten de zakken openscheuren met alle rommel van dien. Tuinafval ligt in bergjes op de stoepen. Het wordt nog steeds opgehaald, maar onregelmatiger en je weet ook niet op welke dagen. De meeste mensen kiezen er dus voor het in kleine porties af te leveren bij de grote rolcontainers die hier en daar staan. Stinkende plekken in deze hitte, waar je zo snel mogelijk weer vandaan wilt. Gisteren zag ik een trekker door de wijk rijden met een aanhanger waarop zo ver ik kon zien veel takken en groen, maar ik sluit niet uit dat er van alles in de bak lag. Ik weet dat men zich op het ministerie het hoofd er over breekt, en het aan de revolutie en vernield materiaal wijt dat het nu niet goed gaat.

Gescheiden huisvuil inzamelen is dus voorlopig nog ver te zoeken, maar ik zier overal, tijdens bijeenkomsten, in kranten en op nationale televisiezenders tekenen dat het veel mensen stoort en men zich ook hier voor het milieu begint in te zetten. Bij de groentenboer zijn naast de gebruikelijke plastic zakken papieren tassem met passend opschrift. De groentenboer beval ze mij van harte aan, hij vindt dat nog niet iedereen milieubeswust genoeg is in het land en draagt zo zijn steentje bij. In maart is er op de stranden een schoonmaakdag gehouden. Er is nog een lange weg te gaan, maar ik zag al wel dit: overal in de wijk zakjes met oud brood, hoog opgehangen aan hekken of bomen. Die worden opgehaald en als beestenvoer gebruikt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s