Deja vu

 

Daar zit ik weer, met een livestream open, twitter en facebook accounts onder handbereik, te wachten op de dingen die komen gaan. Reis afgezegd vanwege de mogelijke demonstraties, het nieuws volgend dat binnen een half uurtje doorstappen van mij af zich ontvouwt. Niet voor het eerst, zal ook wel niet voor het laatst zijn. Hier in Tunesië is de redelijkheid weergekeerd, of de mannen die voor de veiligheid moeten zorgen hebben de zaak weer op orde, dan wel de goede opdracht gekregen. De Minister van Buitenlandse Zaken, Ennahda lid, sprak vanmiddag in de Centrale Moskee. Die moskee ligt weliswaar een eind van de US Ambassade af, maar toch was dit de plek vanwaar men vertrok vorige week. De Franse ambassade ligt daar dan weer wel vlak bij. De Franse scholen waren al uit voorzorg gesloten, en veel ambassades zijn dicht vandaag. En nu is er nauwelijks tot niets gebeurd. Een teken dat er niets te vrezen was, of heeft de “ruling political class” begrepen dat de meeste Tunesiërs dit niet pruimen en het slecht voor hun imago is de schijn op te wekken dat je de zaken niet in de hand kunt houden, of erger nog, wilt verergeren?

Elders op de wereld is het een stuk minder rustig. In Pakistan zijn er duizenden op  straat, zijn de eerste agenten al gesneuveld. Ook in deze mensenmassa de gebruikelijke jongeren die wel een potje willen matten met de politie, net als overal op de wereld. In Pakistan zou de oorzaak te wijten te zijn aan een diepgewortelde hekel aan de VS. Hier trouwens vanochtend vroeg gehoord dat veel Amerikanen in de VS niet weten waar dit geweld vandaan komt. Kennelijk wordt daar op tv het verband tussen de film en het resultaat niet getoond. Vergeet niet, oplettend lezertje: u kijkt naar andere zenders. Zelfs Amerikaanse internationale zenders als CNN tonen thuis iets anders dan aan de rest van de wereld. Dat geldt niet voor de wat wereldwijzer ingestelde burgers, maar wel voor Henk en Ingrid in de VS.

En als wij het al niet snappen, wat kunnen we dan verwachten van mensen met veel minder ingang en toegang tot vrije informatie, mensen die niet of nauwelijks gealfabetiseerd zijn, en voor wie de enige opleiding vaak de Koran school is (want gratis).

Er zit niets anders op, het is tijd, tijd en tijd die we nodig hebben. Tijd om op te leiden, tijd om met elkaar in gesprek te gaan. Niet om onze visie op te dringen, maar om onze kant van de zaak toe te lichten en van gedachten te wisselen over de andere kijk op de wereld. Dat gaat niet snel, maar er rest ons niets anders. Want je kunt een hekel hebben aan groepen:individuele mensen met wie je onder en kopje thee of koffie een goed gesprek hebt gevoerd staan je altijd nader en vallen nooit onder de gemene deler. Niet hier, niet daar, nergens.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s