Tunisia is a lady

Vrijheid is niet vanzelfsprekend, en voor sommigen zelfs een vaag begrip. Als het goed is zijn jouw en mijn vrijheid geen concurrent van elkaar. Helaas zien we dat het niet altijd goed is, dat de vrijheid van de een de beperking van de ander is. In de landen van de Arabische Lente, onder de dictaturen die nu het veld ruimden en ruimen, was er vrijheid voor bepaalde groepen, en beperking voor en zelfs vervolging voor anderen. In Egypte hadden de MB leden het zwaar, in veel landen de zeer gelovigen, in bijna alle landen waren de rechten voor vrouwen en hun bewegingsvrijheid beperkt. In Tunesië leken de rechten voor vrouwen  prima. Er waren wel beperkingen, maar Ben Ali maakte goede sier met zijn seculiere staat. De zeer gelovige en behoudende moslims, degenen van de baarden en de sluiers, hadden minder ruimte. Na de val van Ben Ali ijveren zij voor meer vrijheid, het recht op een hoofddoek in bijvoorbeeld Universiteiten. Dat zou op zich geen drama moeten zijn. Vrijheid is vrijheid, bepaal lekker zelf wat je draagt. Maar als altijd dreigt het gevaar van de schaal die de andere kant op beweegt. Wat onder lag komt boven, wat boven lag, verdwijnt omlaag. Zo ook de vrouwenrechten in Tunesië. Al was het niet perfect, al bleef er nog te wensen: vrouwen konden studeren en werken, kleding was hun eigen keuze. Met de bewegingen rond de nieuwe grondwet die in de maak is, lijkt dat laatste niet meer zo vanzelfsprekend. In artikel 22 (bij ons artikel 1) stelt men dat er gelijke rechten zijn voor iedereen. Met artikel 27, goedgekeurd door de commissieleden, wil men de rechten van vrouwen beperken en diezelfde rechten alleen zien, als die van een vrouw als metgezel van de man en deel van het gezin. De talloze vrouwen die een zelfstandig bestaan hebben in Tunesië zien het met zorg gebeuren. Zij leggen zich er niet bij neer .Ze gingen de straat op, afgelopen week en vandaag. 13 Augustus is De Dag van de Vrouw in Tunesië. Met hun borden de afgelopen week, hun aanwezigheid op straat in het centrum en voor het parlement, lieten zij duidelijk weten dat vrouwenrechten alleen dan rechten zijn, als ze uitgaan van gelijkheid in de wet.

Tunisisa is a Lady, is de kreet. De MENA landen kunnen zich het niet veroorloven de helft van hun bevolking op een zijspoor te zetten. De ontwikkeling van een land gaat sneller bij gelijke rechten voor vrouwen. We kunnen er niet genoeg op blijven hameren, dat economisch persepctief. Maar los daarvan: gelijkheid voor allen. Vrouwenrechten zijn gelijke rechten zijn mensenrechten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s