Witte jassen

Als het fout loopt in Egypte en de buurlanden, als demonstraties groeien en uit de hand lopen, als er gewonden en doden vallen, dan komen de veldhospitalen in werking. In moskeeën, in een kerk, op straat. In november waren er op een gegeven moment zo’n vijftien stuks actief op het Tahrirplein. Open en bloot, zonder welke dekking ook maar, deden ze hun werk.

Er is een organisatie die begint, via Facebook en Twitter komen er oproepen. Jonge studenten komen vaak als eerste en strijken neer waar de nood het hoogst is op dat moment. Oudere artsen melden zich aan. Soms tandartsen, psychiaters. Vaak moeten ze uren rijden om een dagje dienst te doen. Het is zwaar, het is hard, het is gevaarlijk. De artsen zijn herkenbaar aan witte jas en stethoscoop om de hals, als ze boffen hebben ze een gasmasker, als ze boffen wordt er niet op ze geschoten. Soms boffen ze niet en worden ze geraakt, gewond, gedood.

De jassen werden ook gebruikt door de runners, de jonge mannen die met nieuwe medicijnen langs die veldhospitalen gingen, in de hoop dat ze makkelijker doorgang hadden, en minder risico liepen. Vaak werkte dat, soms ook niet. Een witte jas is dus in die demonstraties een kledingstuk met een bijzondere betekenis, een kledingstuk dat met trots, soms in wanhoop, en in afnemende gradaties wit gedragen wordt naarmate de opstand langer duurt. De beelden op televisie en YouTube, velen van ons proberen er niet naar te kijken, te bloederig, te hard, te veel de rauwe werkelijkheid.

En hier in Nederland wordt zo’n witte jas ook wel eens gedragen door een medewerker van Eyeworks die in het VUMC de spoedeisende hulp post filmt…. want we willen natuurlijk af en toe best bloed zien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s