Wie

Een opvallende discussie in mijn lijfkrant het NRC afgelopen week. Voor mij interessant in ieder geval, oplettend lezertje. In het eerste stuk gaf Petra Stienen, Midden-Oosten expert als mening dat het wellicht nog niet opschoot met de revolutie in Egypte, maar dat het toch goed zou komen. Ze zag veel vastberadenheid, en meer politiek besef. In het tweede stuk reageerde Maarten Zeegers, ook Midden-Oostenexpert. Hij dacht dat het helemaal niet goed zou komen, de Islam had er voor gezorgd dat het in Egypte nu veel bekrompener is dan in de zestiger jaren, en dat veel meer vrouwen dan toen bedekt door het leven gaan. Dat laatste is niet te ontkennen en werd door hem als bewijs gezien dat het voorlopig alleen maar de verkeerde kant uit ging. Het was niet een achterstand in tijd, het was een essentieel gevolg van de benauwende Islam.

Dat kan waar zijn, dat die Islam nu meer of een andere invloed op het leven heeft in Egypte, en landen in de omgeving. Maar dat kan zeker ook een kwestie van tijd zijn. Ontwikkeling is geen rechte lijn, de geschiedenis gaat in golven. Wij denken dat wij nu in Nederland het meest moderne standpunt innemen op vele gebieden sind de laatste 2000 jaar, maar dat is natuurlijk maar de vraag. Wat vijftig jaar geleden niet kon, was tweehonderd jaar geleden misschien wel heel normaal (ongehuwd samenwonen bijvoorbeeld). Bovendien komt het economisch aspect bij hem helemaal niet aan de orde. Hoe kan het, dat die Islam een nu veel benauwender invlod heeft, dan zeg vijftig jaar terug? Daar gaat Maarten niet op in, volgens hem is dat inherent met dat geloof.

Er zijn studies op te zoeken die een direct verband te zien geven tussen de roklengte en de economische situatie van een land: economie achteruit, rokken omlaag. Nog zo een: land in nood, kerken vol(ler).

Zoiets zien we volgens mij in het Midden-Oosten ook. In de zestiger jaren zaten veel landen in een economische boost, het zelfvertrouwen was groot, zeker in Egypte. Sinds die tijd is er veel niet gelopen als gehoopt. De afgelopen decennia zochten velen hun heil in het buitenland, om geld te verdienen. Voor een groot deel in de Golf, waar het Wahabisme hoogtij viert. Daar zit je dan, als gastarbeider, in vaak matige omstandigheden. Geld te verdienen en sparen voor thuis. Dan is de link met de moskee zo gelegd, en daar hoor je wat er allemaal ten grondslag ligt aan het feit dat jij nu niet thuis bent. Een reden die je wel of niet kunt geloven, maar wie biedt een alternatief?

Ik ben misschien een aartsoptimist, en ik ben zeker geen Midden-Oosten expert. Ik ben zelfs niet zo heel erg gecharmeerd van het werk van Petra Stienen. Maar ik deel wel haar optimisme over Egypte, en om dezelfde redenen: ik heb te veel jongeren ontmoet, die onverzettelijk zijn in hun streven naar een beter leven. Brood, vrijheid en sociale gerechtigheid. Voor henzelf, voor hun kinderen. Het komt goed.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s