Van het dak af gezien

 5

Glock17 De laatste zaterdag in Basrah, tijd om weer eens even om me heen te kijken , oplettend lezertje. Dat gebeurde weinig in de koude weken, maar nu is het nog heerlijk, in de vroegte, daarna wordt het al weer aardig warm hier, en over twee weken is het gewoon weer gezellig heet. Is er wat veranderd, vergeleken met vorig jaar? Recht tegenover mij, waar ik de kleine kermis weet, staat ineens een heus reuzenrad, een echo van het nog grotere rad dat een paar kilometer zuidelijker is gebouwd in Entertainment City. De groene koepel van de buurtmoskee was vorig jaar wit. Achter het voetbalveldje wordt druk gebouwd aan een nieuw huis. De hopen gele steen slinken zienderogen. Het ezelkarretje doet nog steeds zijn zaterdagsronde met gasflessen, en een pick-up truck laat van zich horen, maar wat hij verkooptx85 geen idee. Onze buren hebben nu ook gepantserde autootjes met een camouflage in grijs en helderblauw. Gecamoufleerd voor wat? Waar ik niet anders zag dan een wat drassige plek bij de noordpoort, staat nu veel water, na de natte weken. En ook oost van mij zie ik ineens een flinke kreek waar voorheen een lege plek tussen de huizen was. Vanaf een GSM mast wappert nog dapper een ashura vlag, zoals op zoveel plekken. De koeien lopen in de straten als toen, en de honden blaffen nog steeds. De schepen die  nooit meer zullen varen liggen nog naast de kranen die al jaren niet meer bewogen. Hier en daar meen ik een nieuw dak te zien, of een verse muur. Op de weg naar de noord poort staan t-walls en ligt prikkeldraad. Daar neergelegd na de aanval die er was maanden terug. De wachttoren en het dak van gebouw 2 liggen er verlaten bij, sinds vorige week is het gebouw na werkuren afgesloten, uitgekeken wordt er nu vanaf andere torens.

Ik maak nog een rondje over de compound en film nog een keer alles met flipje, mijn vriendje van ZomerNachten. De vlinders zijn weer terug, nu het warmer wordt en er weer wat bloeit hier en daar. De grote libel vliegt langs, zonder zich te laten vangen. D geeft instructie over het nieuwe handwapen, een Glock 17.  Zorgvuldig legt hij uit hoe te beveiligen en hoe op scherp te zetten, en waarom je dat vooral nooit moet doen anders dan bij direct levensgevaar. De lokale PSD-ers, twee stuks, letten goed op en mogen het allemaal na doen.

In de luwte en schaduw van de noordmuur ga ik zitten lezen in Robert Fisk’s Great War of Civilisation, het boek dat mij de afgelopen maanden vergezelde, en dat verplicht leesvoer zou moeten zijn voor iedereen in het Westen die werkt in het Midden-Oosten of denkt er een mening over te moeten hebben. P, de hondengeleider, keert de schoenen nog eens om, die hij heeft gewassen voor zijn vertrek naar Baghdad. S komt langs rennen omdat de auto die zijn bagage ophaalt een dag te vroeg is gekomen.

Achter mij begint de Muezzin te zingen, van de groene koepel: Allah Akbar, God is groot. Alles lijkt rustig in Basrah.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s