Week

Verbetering Nog een week, oplettend lezertje, dan ben ik hier weg. Bijna niet voor te stellen na die maanden, de tijd is omgevlogen. Dus een beetje weemoedige sfeer hier op kantoor. Regelmatig komt er iemand binnen om me te verzekeren dat ze me zullen missen, om te vragen of ik toch vooral in contact wil blijven, om me te bedanken. Er worden lijstjes gemaakt en er wordt gepland. Morgen neemt S afscheid van zijn medewerkers, Hij zat hier bijna anderhalf jaar, en in totaal drie jaar in Irak.

Bij een workshop vorige week kwam de vraag aan da orde: wat trof je aan bij begin van dit project en wat is er veranderd, verbeterd?

De oogst was divers: In de organisatie van de provinciale besturen is flink vooruitgang geboekt, maar soms zijn het rudimentaire veranderingen, vooral op papier doorgevoerd. Zo hadden wij enige tijd geleden een HR manager in het GO die een order van het ministerie tot verbeteringen langs internationaal aanvaarde lijnen in de la opborg. Ruimte voor opleiding, vooruitdenken bij het vaststellen van de budgetten die je voor de komende jaren nodig hebt in je organisatie. Dat was die manager toch te lastig. Onze komst bij zijn gouverneur bracht het balletje toch aan het rollen, dus hij had wat uit te leggen en zal vermoedelijk nu een andere functie of plaatsing krijgen. Ontslag is hier nog lastiger dan bij ons.

Ook het in kaart brengen van hoe een organisatie eigenlijk werkt, de logische samenhang van afdelingen coxf6rdineren: toen men twee jaar geleden een departement binnen liep om eens te kijken wie er zo al zaten, bleek dat velen van alles deden maar van elkaar niet wisten wat, laat staan dat de gouverneur het wist. Dat is allemaal flink veranderd, de opbouw van de organisatie is in kaart gebracht, er zijn verbeteringen doorgevoerd. Ook daar zit nog niet iedereen op de goede plek en met voldoende kennis van zaken, maar het begin is er. Hopelijk krijgen en grijpen ze de kans om het af te maken, is er straks ruimte in tijd en geld en kwaliteit om de zo nodige verbeterslag te maken. Want systemen die niet gebruikt worden, kennis die niet gedeeld wordt, communicatie die op zijn best een richting is, dat alles draagt onder veel anders bij aan het grootste probleem: de overal aanwezige corruptie waar iedereen onder lijdt. Dat en de veiligheid verbetren, zou een immense verbetering zijn voor dit land. Dan is men in staat volledig profijt te hebben van de bodemschatten en het land weer op te bouwen.

Er is nog veel te doen, maar ik zal daar niet bij betrokken zijn. Dat is ook prima, uiteindelijk moet een land zich zelf kunnen redden en moeten de bewoners het zelf doen, met elkaar.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s