Yes

De komende week is er een zonder rapporten, oplettend lezertje, althans voor ons. Omdat we hier nog maar een paar weken zijn is dit de generale zeg maar, om het zonder ons te doen. Lekker rustig zou je denken, nu dat wegvalt, maar ik heb vandaag dus de hele dag zitten tikken aan allerlei CV’s en referentiebrieven. Ik weet niet wat de rest doet, maar ik ben er druk mee.

Inmiddels gewoon door met het volgen van de situatie in Egypte. Die nu ook in Irak al begint door te werken. De afgelopen week en ook vandaag overal in het land kleine demonstraties.  Honderden eerder dan duizenden maar voor Irak toch al redelijk uniek. Wat willen ze hier? Geen vrije verkiezingen, die hadden ze al. Het heeft nog niet helemaal gebracht wat er van verwacht werd, maar toch. Malik heeft al laten weten dat hij niet herkiesbaar is na deze twee termijnen, maar ik las nu ook dat hij de helft van zijn salaris in gaat leveren. Of dat betekent dat hij ook de helft van zijn pensioen in gaat leveren? Overigens is de helft van heel veel altijd nog veel. Maar hij laat in ieder geval blijken dat hij het begrepen heeft met de democratie ook al heeft hij de uitslag van de verkiezingen niet willen accepteren met zijn twee zetels te kort voor een overwinning op de grootse oppositie partij. Maar goed, dit proces gaat in kleine stapjes. N had die protesten al voorspeld vorige week, maar n zijn de eisen toch wat minder alledaags. Men eist veroordeling van schuldigen aan de aanslag op de markt hier afgelopen zomer, met vele tientallen doden en honderden gewonden. En men wil de vrijlating of het ongedaan maken van de doodstraf van een aantal Iraki in Saudie Arabie. De Iraki daar worden zeer slecht behandeld. Overigens is opvallend dat Saudie Arabie een uiterst religieus land is met volledige Sharia in een zeer extreme vorm. De stroming daar wordt door veel Moslims als een soort sekte gezien, veel erger dan de Moslim Broederschap. Je kunt dan evengoed bondgenoot van de VS zijn, dus waarom ze zo bang zijn voor hervormingen in Egypte, leg het me nog een keer uit.

Ondertussen moet de jeugd op het plein uitkijken dat ze niet in het pak genaaid wordt. Met Soleiman, hoofd van de inlichtingendienst die zo handig was voor Mubarak, schuldig aan vele mensenrechtenschendingen, en nu vermoedelijk aan de aanpak van journalisten, als de nieuwe sterke man, raken ze van de regen in de drup. Laten we hopen dat Obama inmiddels goed op de hoogte is van de werkelijke situatie in Egypte en de Egyptenaren gunt wat Amerikanen hun geboorterecht vinden: life, liberty and the pursuit of happines. Als president van een land waarvan  de grondwet begin met “We the people”, kan hij toch niet anders lijkt me. Een van de leukste bordjes tijdens demonstraties op het plein: Yes, we can too!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s