We denken met u mee…

Ik gebruik sinds enige tijd kauwtabletten die sinds heel kort niet meer vergoed worden. De ziektekosten rijzen de pan uit, er moet iets gebeuren.

Toen ik afgelopen weken een nieuwe portie op kwam halen, viel mij op dat ik een andere verpakking meekreeg. De apothekersassistente keek mij opgewekt aan en zei: “ We denken graag met u mee, u moet ze nu zelf betalen, en dus hebben wij een goedkoper merk geleverd. Dat scheelt u geld”. Hoe kun je weerstand bieden aan zoveel vriendelijkheid? Ik bedankte hartelijk voor dat initiatief, en zei te hopen dat dit goedkopere merk net zo lekker zou smaken als dat duurdere. Je eet ze immers elke dag. Dat wist ze uiteraard niet.

Al bij het naar buiten lopen bedacht ik het volgende:

Als die apothekers in Nederland nu eens, bij een goedkoper, even goed werkend middel, altijd dat goedkopere middel zouden hebben geleverd. Dat middel dat gewoon door de verzekering vergoed werd. Zouden dan de kosten voor de verzekering niet lager zijn gebleven? Zou het zo kunnen zijn, dat als wij wat zuiniger met onze medicijnen om zouden gaan, geen ongebruikte verpakkingen weggooien (dat gebeurt, ook met pillen van 75 euro per stuk, nog in de doordrukstrip, dames en heren) als dat decades geleden eens gebeurd zou zijn. Als al die mensen met die goede opleidingen daar nu eens aan gedacht hadden, in plaats van omzet draaien of geld maken, of overdreven voorzichtigheid, of regeltjesrijderij (of soms gewoon gemakzucht): zouden we dan niet veel langer de verzekering betaalbaar hebben kunnen houden?

Want links om of rechts om: we betalen het altijd zelf. De vraag is alleen waar de grootste winsten vallen. Bij de leverancier, of bij de afnemer.

4 gedachten over “We denken met u mee…

 1. Ik denk dat het ingewikkelder ligt. Zal het eens voor leggen aan goede vriend Anne, heeft geen Apotheek. Wel erop afgestudeerd..
  Ik weet wel dat ik in Duitsland subliem ben geholpen door een natuurramp om van mijn darm klachten af te komen. Veel meer producten daar te koop, die je in Nederland zelf mag kopen bij de Vitamine stoter e.d.

  Like

  • Contact gehad met Anne, apotheker consultant.
   Apotheken moeten volgens de Europese aanbesteding inkopen
   Wij betalen graag het laagste bedrag, dat zorgt ervoor, dat wij als laatste in de rij aansluiten en vaak de voorraden al op zijn dan wordt er uitgeweken naar andere leveranciers.
   Vandaar laatst de opmerking in de politiek dat er groenere buffer voorwaaarden aan gelegd moeten worden.

   Like

   • Dar is het verhaal achter die hogere prijzen die we doorgaans hier betalen dan elders in Europa. Dat is een wat ander verhaal dan mensen goedkopere merken geven als ze eerder duurdere kregen, toen het nog vergoed werd. En ontkracht enigszins verhaal Europa.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s