Vrijdag

Bekende beelden op tv, oplettend lezertje, althans voor mij. Tijden lang waren er elke vrijdag demonstraties en manifestaties op het Tahrirplein, in Cairo, wekenlang werd er gevochten. De afgelopen periode was het rustig maar nu is de eerste moltov kennelijk weer losgegaan en gooit men met stenen. Twee groepen, voor en tegen Morsi, bekogelen elkaar, en een grote groep staat er tussen om de rust te bewaren.  De verdachten van de Slag van de Kameel die in februari 2010 11 mensen het leven kostte, zijn vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. Iedereen kwaad natuurlijk, althans, niet de verantwoordelijken natuurlijjk. Morsi moest laten zien dat hij de na revolutionaire president is, en stuurde een ontslagbrief naar de rechter inzake dit vonnis. Maar daar gaat hij niet over, de rechter blijft zitten, zijn collega’s protesten. De mensen zijn terecht boos over dit vonnis, dat verdedigd werd met de uitspraak dat er  geen lichamen waren en duss geen bewijs van dodelijke slachtoffers. Iedereen die in die tijd TV keek heeft ze gezien, en ze worden nu op verschillende sites herhaald, maar de rechter had daar geen boodschap aan. Voor vandaag was er een demo aangekondigd en die is er ook gekomen. Groepen wisselen elkaar af met het in bezit hebben van het plein, dat net was opgeknapt.

Hier zie ik op de Arabische Al Jazeera doorlopend beelden op een split screen. De andere helft toont een vreedzame betoging in Amaan, met veel Syrische vlaggen, vrouwen en kinderen, en mannen in gele hesjes om het in goede banen te leiden. Wij kregen voor deze vrijdag de gebruikelijke waarschuwing waar ons niet te begeven tussen 1 en 3 deze middag, waaronder wat moskeeën. Tot zover geen bericht dat er ergens iets loos was. Maar ook hier houdt men de adem in en gaan er allerlei geruchten die, als ze bewaarheid worden, wel eens tot onrust kunnen leiden. Tot nu is het alleen lastig, omdat reizen naar het zuiden wordt afgeraden, en ik niet helemaal tegen de keer in wil gaan. Terwijl ik me zo had voorgenomen in Tozeur het november festival mee te maken. Maar goed, het is nog geen november en er gaan vliegtuigen naar Tozeur en treinen. Zolang de demonstraties redelijk vreedzaam zijn, het leger niet hoeft op te treden of niet optreedt, is het een stap naar een mondige samenleving. Stay tuned.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s