Bouwen!

Overal wordt gebouwd hier in dit land, oplettend lezertje. Bij mij in de wijk worden huizen voorzien van een extra verdieping, een nieuwe gevel, of een terras erbij. Soms worden oudere huizen afgebroken om iets nieuws neer te zetten. Mooi natuurlijk, al die activiteiten, brood op de plank en normaal gesproken ook een goed tegen voor de economie, al dat vertrouwen in de toekomst. Soms zag ik ook projecten, vooral in de toeristische gebieden, die duidelijk al een tijdje stil liggen. Huizen van de familie van de afgezette dictator staan leeg, en wellicht zijn die bouwprojecten ook van mensen die hun heil elders zochten na de omwenteling, of was het geld plotseling op, of het vertrouwen toch weg.

Maar gezien de economische situatie hier, waarbij die van Nederland zonnig genoemd kan worden, vroeg ik mij hard op af tijdens een gezamenlijke wandeling, wie al die huizen ging bewonen, wie er nu toch zo veel geld in stak, in al dat bouwen. Een mogelijk antwoord werd mij gegeven: na de revolutie wordt alles vloeibaar. Dat is in alle revoluties zo, er heest onrust en onzekerheid, en de controle op veel zaken krijgt minder aandacht. Onder andere de bouwvoorschriften worden minder gecontroleerd, en volgens mijn hospita was die controle al niet sterk. De gelegenheid om iets wat er net door kwam er nu tocht te laten komen, dat stukje aland ingebruik te nemen dat leeg moet blijven, een verdiepinkje er op waar dat eigenlijk niet kan of mag.

Laten we hopen dat het niet voor alle bouwprojecten hier het geval is, en het soms ook gewoon om regulier werk gaat.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s