Humor

In duistere tijden, in tijden van tegenslag, is het goed om de moed er in te houden met humor, oplettend lezertje. Dat komt dan goed uit, Egyptenaren zijn bekend om hun gevoel voor humor. Dat zie je al aan de bordjes die ze ophouden, en die nu overal op internet te vinden zijn. Vanmiddag begon collega N hardop te lachen om een bericht in haar mailbox: een serie moppen over Mubarak en zijn regime, die nu over het net hier de ronde doet.

 Mubarak vraagt de duivel om een idee om zijn volk iets echt vreselijks aan te doen. De duivel wil dat wel doen, maar niet hardop. Hij zegt tegen Mubarak: kom, dan fluister ik je het in. Mubarak luistert en antwoordt: wat een slap voorstel, het moet erger. De duivel denkt even na en fluistert het volgende voorstel in. Nee, vindt Mubarak, nog lang niet sterk genoeg, kom, dan fluister ik jou wat in. De duivel luistert naar Mubarak en zegt dan: Nee, dat is te erg, dat had ik niet kunnen verzinnen.

Een man komt met zijn auto in een opstopping terecht, vol toeterende auto’s, niemand kan door. Hij vraag aan iemand op straat wat er aan de hand is. Mubarak is gekidnapt en ze dreigen hem te verbranden, als we niet betalen, en nu vragen we om donaties. Zo, zegt de man, en wat geven de mensen zoal? Nou, meestal zo’n 5 a 10 liter benzine.

Mubarak komt in de hemel en wordt daar opgewacht door zijn voorgangers, Nasser en Sadat. Ah, welkom Hosni, we hebben op je gewacht. En vertel eens, hoe kwam je aan je einde? Vergif? Neergeschoten tijdens een parade? Nee, zegt Mubarak: Facebook.

Ik vroeg haar hoe het was in de tijd van Saddam, of er toen ook grappen rondgingen. Zeker, heel veel grappen, was het antwoord. Ze wilde er wel een vertellen. Saddam gaat met vrouw en zoon op reis. Als ze in het vliegtuig over Irak vliegen zegt hij: Als ik nu 10 dinar uit het vliegtuig gooi, maak ik een van mijn onderdanen blij. Ja, zegt zijn zoon, we kunnen ook twee keer 5 dinar doen, dan maak je er twee blij. Ach, zegt zijn vrouw, doe dan tien keer 1 dinar, dan maak je 10 mensen blij. En, zegt Saddam tegen de piloot, wat denk jij? Ik? zegt de piloot, Ik denk dat we ook jou uit het vliegtuig kunnen gooien, dan maken  we 10 miljoen mensen blij.

 In Egypte houden ze de moed er in. De regen en de regenboog, de liedjes die overal opduiken, de kunst, gedichten, dit alles om niet op te geven tot ze krijgen wat ze willen: een menswaardig bestaan in vrijheid.

En terwijl ik dit stukje schrijf: het bericht dat de legertop bijeen is, dat aan de eisen van het volk tegemoet zal worden gekomen en dat het leger de veiligheid van het land en zijn volk en zijn bronnen zal beschermen. Tja, dat  is multi-interpretabel, laten we hopen dat komt wat moet. Op het plein zwaaien de vlaggen en hoor ik de mensen juichen.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s