Referentie

Onze keuken medewerkers werken hier in ploegen, oplettend lezertje. Niet van uren maar van dagen. ’s Morgens om 6.00 uur zijn ze hier al, voor ze vertrekken is het vaak ver na achten. Ook zij moeten straks op zoek naar een nieuwe baan, dus heb ik hen aangeboden CV’s en referenties op te stellen. Dat is minder eenvoudig dan het lijkt, ze zijn goed in hun werk, maar veel Engels hebben ze meestal niet, en sommigen nauwelijks. Een van hen noemt mij hardnekkig Sir als hij mij beleefd groet, en ik laat het zo. Aardige kerels zijn het, en vanmiddag ging in het restaurant gegevens verzamelen. Dat geeft grappige momenten. Vraag in Nederland naar iemands geboortedatum en het rolt er uit. We gebruiken dat rijtje cijfers ter controle bij de dokter, in het ziekenhuis, bij uw provider en noem het maar op. Naam en geboorte datum en je bent wie je bent. Hier is een geboortedatum iets vrij onbelangrijks, als je maar weet welk jaar is het al mooi. Dus maakte ik vanmiddag mee dat iemand zijn ID moest gaan halen om te bedenken wanneer hij ook weer jarig was. Toevallig dezelfde dag en maand als mijn vader, maar 1 juli is ook een soort standaard datum die veel gebruikt wordt.. Hij kookt heerlijk, is een aardige vrolijke kerel, maar een gesprek met hem beginnen, dat is een uitdaging. Ze hielpen elkaar, dus na een half uurtje had ik alle gegevens bij elkaar. Opvallende conclusie met Nederlandse ogen bekeken: E-mail adres? Nee, twee van de drie niet. Rijbewijs? Waarom zou ik, geen geld voor een auto. Militaire dienst? Allemaal en toevallig allemaal ongeveer even oud, dus net op tijd voor de inval in Koeweit. A vertelde me dat het hem gelukt was om altijd afwezig te zijn als er echt geschoten werd, dan moesten ze hem zoeken. Onderwijs? 6 Jaar of 8 jaar of 9 jaar. Die met 9 jaar is de tolk. De schoonmaker heeft duidelijk de slechtste papieren, de minste jaren school. Maar wel altijd gewerkt, als tankhulp, autowasser, medewerker op een ijsfabriek. Zwaar wek, vuil werk, en goed betaald zal het ook niet zijn geweest. We zullen zien of we hem een referentie mee kunnen geven die een nieuwe werkgever zal doen besluiten hem een baan te geven. Want zonder baan ben je hier ver van huis.

 

Een gedachte over “Referentie

  1. Jeetje dat kan ik me niet voorstellen hier in Nederland dat iemand zijn geboorte datum niet weet. Inschrijven bij de dokter: Oh 1 juli 1963 hahaha.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s