Change

Ik maakte mij op voor een rustige vrijdagmiddag. Las wat in mijn boek The Great War for Civilisation, oplettend lezertje, dat feilloos blootlegt hoe ik hier in Irak terecht ben gekomen. Geen geruststellend werkje van journalist Robert Fisk. Maar terug in mijn kamer hoorde ik steeds meer berichten over Egypte en nu zit ik al weer een paar uur aan internet en tv geplakt. Ik lees de NRC liveblog, de tweets uit Egypte en ik kijk naar Al Jazeera live, Egype One en zap wat rond.. De brug waar ik vijf jaar terug met mijn neefje een uurtje heb zitten genieten van het verkeer, na een bezoek aan het museum vlakbij. Nu het toneel van brandende auto’s, demonstranten, brandende gebouwen van de NDP. De revolutie voltrekt zich voor je ogen, nog duidelijker dan toen in Roemenië. Verandering in de maak voor Egypte, dat lijdt geen twijfel. Al Sabach al Jadeed fi Mesr. De nieuwe morgen breekt daar aan. Wat die zal brengen? Veel angst voor fundamentalisme, maar dat is precies waarom al die landen een dictator hebben die het zo lang uit houdt. Als hij maar een beetje westers gezind is, krijgt hij onze steun. Of hij democratisch is of niet, of de mensen vrij kunnen kiezen of niet, of er mensenrechten worden geschonden of niet. Ook hier is angst een slechte raadgever. Iedere dictator valt uiteindelijk, en hoe langer hij heeft gezeten, hoe groter de schade en hoe moeizamer het herstel. Tijd om toe te kijken en ons er niet meer mee te bemoeien. Ook al staat de nieuwe regering ons niet aan: laat de mensen kiezen. Als de volgende regering ze niet aanstaat weten ze hoe ze er een eind aan moeten maken. Dat is zo gegaan in het Oostblok, en nu is het Midden-Oosten aan de beurt. Alles komt altijd goed, soms duurt het iets langer.

 

Een gedachte over “Change

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s