Kunst na vermist

Na de vermissing van Henk was het niet makkelijk door te gaan en overeind te blijven. Kunst heeft mij geholpen (van de schoonheid en de troost). Zo zocht en vond ik een beeld dat weergaf hoe ik het verlies zie. Mirjam de Nijs uit Amsterdam maakte Coherent, een beeld in hardsteen. Onherroepelijk gescheiden en toch samenhorend, precies zoals ik mijn relatie met Henk zie na zijn dood. Het werk van Mirjam de Nijs ontwikkelt zich nog steeds. Ooit hoop ik nog een ander werk van haar te verkrijgen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het schilderij ‘Tram’ van Peter de Boer, een jonge Helderse kunstenaar, maakt mij vrolijk, onmisbaar in zware tijden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Laat licht” van Bill Kunst is geïnspireerd op glas-in-lood ramen. Het is gemaakt met een aparte druiptechniek. Niet alleen vind ik het heel mooi, het geeft ook weer hoe ik het leven zie: als is het nog zo donker, er zijn altijd lichtpuntjes.

 

 

 

Na jaren vond ik de moed een portret van Henk te laten schilderen. Peter Bes, een van mijn favoriete kunstenaars, maakte aan de hand van foto’s en filmmateriaal een posthuum portret, dat Henk precies treft zoals ik me hem in mijn herinnering heb.
Maar het mooiste project was Kunst voor Vermist. Marion Jacobse, beeldend kunstenaar te Utrecht en ooit zelf achterblijver, startte het project samen met de Vereniging Achterblijvers na Vermissing en met hulp van Tros Vermist. 35 Kunstenaars maakten voor 35 achterblijvers kunstwerken. Het resultaat: een prachtige collectie kunstwerken die hun weg vonden naar de harten en huizen van de achterblijvers. Ik kreeg van Iris Honderdos uit Utrecht het prachtige beeld ‘Ode aan de Liefde’, speciaal voor mij gemaakt. Het staat bij mij thuis en geeft mij vreugde. 

 

Van het een komt het ander: Iris zat in de organisatie van het Festival Forbidden Fruits of Civil Society. Ieder jaar bezocht een wisselende groep kunstenaars van allerlei disciplines plaatsen in het voormalig Oostblok, om gedurende een week met de lokale inwoners en kunstenaars kunst te maken: objecten, theater, dans en video. Het doel is via kunst en cultuur gemeenschappen in Oost- en West-Europa met elkaar in gesprek te laten komen. In augustus 2003 mocht ik mee naar Osijek, Kroatië. Daar heb ik met  kinderen van 6 tot 17 jaar, waaronder kinderen uit de achtergestelde Romagemeenschap, een schilderworkshop gedaan. Kinderen maakten levensgrote afbeeldingen van zichzelf met verf op hout. Het idee is van Marijke van Wijk, docente bij Triade. Ook hebben 29 inwoners uit Osijek voor Den Helder hun stad vastgelegd, in het kader van het Stadshartproject. Het was een inspirerende ervaring. Veel mensen in Den Helder hebben mij gesponsord, waardoor veel onderdelen van het festival konden worden betaald. De schilderworkshop, de breakdancers, de graffitischrijvers, de cheerleadergroep, allemaal hebben ze geprofiteerd van de vrijgevigheid van de bewoners van Den Helder. Mieke Kossen heeft veel van de sponsors voor mij benaderd, haar komt speciale dank toe.

Breakdancers vertoonden een aantal avonden hun kunsten, op hardboard uit Den Helder

De pompongirls waren trots als pauwen op hun nieuwe pompons en traden elke avond op als openingsact van de Soap.

Kinderen werkten hard aan hun ‘zelven’, het materiaal kwam van de vele sponsors.

 

Het resultaat mocht er zijn en werd de laatste zaterdagavond gepresenteerd.

 

De prachtig opgeknapte en door Christien Claassen van een kunstwerk voorziene schelp, na ruim drieentwintig jaar weer gebruikt, was het decor voor de slotavond met optredens van lokale en Nederlandse muzikanten. Een goede afsluiting van een indrukwekkende week.

 

 

Naar aanleiding van mijn deelname aan Forbidden Fruits of Civil Society in 2003, volgde er in 2004 en 2005 het Festival Helder Gekaapt in Den Helder. Een zomerfestival met veel verschillende onderdelen. In samenwerking met Schouwburg De Kampanje, Triade, Stichting Richter en vele anderen was er twee zomers zes weken lang iets te beleven in de binnenstad, vanuit de Stadshal en in Triade. Van de activiteiten werd verslag gedaan in kranten, op de weblog en de speciale site.

Een gedachte over “Kunst na vermist

 1. Goedemorgen Linda Rose,
  Hoe gaat ie?
  Hoop in goede gezondheid!
  Ik vroeg me af of ik jou op mijn gastenlijst kon zetten ivm met mijn nw radioprogramma op de donderdagavond bij streekomroep Regio Noordkop/LOS Den Helder…
  Mag ik jouw mailadres? Dan stuur ik wat info op naar je.
  Ben trouwens onder de indruk van je website👌
  Liefs en hartelijke groet,
  Thilly Faas
  0638079755

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s